Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motociclistul român Emanuel Gyenes pornește în Dakar Rally, cu statutul de 'legendă' a competiției

www.romanialibera.ro
Emanuel Gyenes

Mani Gyenes porneşte în Dakar Rally 2021 având ca obiectiv o clasare pe podium la clasa Malle Moto, al cărei campion en titre este, şi o poziţie în top 30 al clasamentului general. Datorită faptului că a depășit borna de 10 participări, Mani face parte de acum din categoria „Legendele Dakar Rally”.

Cea de-a 43-a ediție a Raliului Dakar se desfășoară în 2021, pentru a doua oară consecutiv, în Arabia Saudită, având în 2021 la start pe Emanuel Gyenes la moto și echipajul Claudiu Barbu și Marius Lupu laauto, clasa SSV, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Fost jandarm, care a participat la misiunea de menţinere a păcii în Kosovo, a murit de COVID-19

Dakar Rally 2021 are loc în perioada 3-15 ianuarie, cu un prolog desfășurat sâmbătă, 2 ianurie, în care, după prezentarea oficială, s-a parcurs un traseu de 11 kilometri, având ca scop stabilirea ordinii de start din prima zi de concurs.

Emanuel (Mani) Gyenes ia startul în această cursă legendară pentru a 11-a oară, prima dată fiind prezent în 2004. Cea mai bună clasare a lui Mani la general a fost locul 14 în 2016, el fiind nevoit și să abandoneze de două ori (2009 și 2019). De-a lungul participărilor, Gyenes a câștigat de două ori la clasa „Marathon” (2011și 2015).

Cel mai bun rezultat a venit însă anul trecut, când Mani a câștigat clasa „Malle Moto Original by Motul”, o categorie dedicată ryderilor care nu beneficiază de asistență tehnică.

Citește și: MAI, bilanț după prima zi a anului: Amenzi de 2 milioane de lei și o scădere a numărului de infracţiuni violente cu 80%

Datorită faptului că a depășit borna de 10 participări, Mani face parte de acum din categoria „Legendele Dakar Rally”.

În ciuda accidentului avut în vară și soldat cu o fractură de picior, sătmăreanul Mani Gyenes a reușit în cele din urmă să se înscrie și la startul cursei din acest an, alături de echipa Autonet Motorcycle Team. El s-a înscris din nou la clasa „Malle Moto” și va concura cu numărul 29.

Înainte de îmbarcarea motocicletei sale pentru transportul din Marsilia în Jeddah, Mani a declarat pentru site-ul Federației Române de Motociclism: „Anul acesta totul s-a desfășurat altfel din cauza pandemiei, dar și din cauza accidentului suferit în vară. Am fost convins că nu voi mai putea lua startul nici la Romaniacs și nici la Dakar. Tot răul a fost spre bine în final, pandemia a forțat mutarea Red Bull Romaniacs în toamnă și amânarea termenului limită de înscriere pentru Dakar 2021. Pentru că m-am simțit din ce în ce mai bine am decis cu cinci zile înainte de startul Romaniacs să concurez, chiar dacă la o clasă mai slabă. Ulterior

am primit acceptul doctorilor de a mă înscrie la Dakar și am decis să nu renunț la acest vis, chiar dacă fractura suferită a fost destul de urâtă și nu sunt încă refăcut în totalitate”.

Din cauza pandemiei, organizatorii sunt nevoiți să fie mult mai stricți anul acesta. Piloții au efectuat teste PCR de depistare a Covid-19 cu 72 ore înainte de plecarea în Arabia Saudită. Odată ajunși acolo, sportivii

au stat 48 de ore în carantină, după care au refăcut testele.

Dakar Rally 2021 pornește pe 3 ianuarie de la țărmul Mării Roșii, din Jeddah, sportivii urmând să parcurgă un traseu în buclă cu sosire tot la Jeddah, însumând peste 7.600 de kilometri, dintre care peste 4.700 vor fi probe speciale. Conform organizatorilor, traseul este complet diferit față de sezonul trecut, cele mai rapide sectoare, în care diferența se reduce la puterea brută, fiind reduse ca lungime.

Traseul va fi parcurs în 12 etape, cu o pauză de odihnă sâmbătă, 9 ianuarie. Aventura se va încheia vineri, 15 ianuarie.

Mani Gyenes și-a stabilit ca obiectiv, la fel ca și în ediția trecută, clasarea pe podium la clasa Malle Moto și în primii 30 la general.

Sătmăreanul concurează în cadrul echipei Autonet Motorcycle Team pe o motocicletă KTM, model 450 Rally Replica.

În prima zi a prologului, Gyenes a parcurs distanța de 11 kilometri în 7 minute și 4 secunde și va porni de pe poziția 33. La categoria „Malle Moto” s-a clasat pe prima poziție, cu un timp mai bun cu 16 secunde față de al doilea clasat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.