Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motorul economiei saudite, afectat profund de pandemie - Ce se întâmplă cu Aramco

Aramco

Gigantul energetic Saudi Aramco a anunțat duminică o scădere a profitului net cu 44,4% în 2020, afectat de scăderea prețurilor la țiței accentuată de pandemia de coronavirus, care a cântărit puternic asupra cererii globale, relatează Le Figaro potrivit Mediafax.

„Aramco a obținut un profit net de 49 miliarde de dolari (41 miliarde de euro) în 2020”, față de 88,2 miliarde de dolari (73,8 miliarde de euro) anul anterior”, a declarat compania saudită într-un comunicat.

Cel mai mare exportator de țiței din lume, Arabia Saudită a fost lovită anul trecut de prețurile scăzute ale petrolului și de reducerile accentuate ale producției. „Veniturile au fost afectate de prețurile mai mici ale țițeiului și de volumele vândute, precum și de marjele reduse la rafinare și produse chimice”, spune compania, care spune că „a demonstrat o rezistență financiară puternică într-unul dintre cele mai dificile momente pentru industrie”.

În ultimele săptămâni, prețurile la țiței au crescut la peste 60 de dolari pe baril, o premieră, dar analiștii consideră că posibilele noi valuri de contaminare cu coronavirus ar putea pune în pericol timida redresare economică globală. Aramco, considerată sursa de numerar a Arabiei Saudite, a anunțat două scăderi anuale consecutive ale profiturilor de când compania a început să raporteze rezultate, din 2019.

Citește și: Primarul Timișoarei SE SCUZĂ după ce s-a ABȚINUT de la votul pentru prelungirea carantinei: Fritz acuză presiuni POLITICE

În 2019, compania a înregistrat deja un profit net în scădere cu 20,6% față de 2018. În ciuda situației, Aramco a susținut că a plătit dividende de 75 miliarde dolari acționarilor săi, o sumă care depășește profitul declarat, așa cum a avut s-a angajat în cursul IPO-ului din 2019.

Gigantul petrolier a debutat la bursa din Riyadh în decembrie 2019 în urma unui IPO record la acel moment, care a generat 29,4 miliarde de dolari din vânzarea a 1,725% din acțiuni.

Plățile dividendelor Aramco ajută guvernul saudit, cel mai mare acționar al companiei, să gestioneze deficitul bugetar al regatului.

Pentru a face față situației economice moribunde, Aramco a tăiat și sute de locuri de muncă pentru a reduce costurile, a raportat agenția Bloomberg în iunie. Scăderea bruscă a veniturilor din petrol este de așteptat să împiedice planurile ambițioase ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman, deoarece diversificarea economiei pe care o susține trebuie să fie finanțată în mare parte din veniturile din energie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.