Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MS prezintă bilanţul investiţiilor în sănătate pe 2023: 11 miliarde de lei, fonduri nerambursabile din PNRR, pentru finanţarea a peste 3.600 de proiecte

gov.ro
rafila

Ministerul Sănătăţii (MS) prezintă bilanţul investiţiilor în sănătate pe anul 2023, arătând că investiţiile cumulate conform contractelor de finanţare semnate pe parcursul anului ajung la aproximativ 11 miliarde de lei numai din PNRR. Acestea asigură derularea simultană a peste 3.600 de proiecte. ”Pentru sănătatea din România a fost un an istoric. Prioritatea noastră este grija faţă de oameni şi asigurarea unor îngrijiri de calitate, accesibile pentru toţi cetăţenii”, susţine ministrul Alexandru Rafila.

”Dezvoltarea sistemului de sănătate implică investiţii semnificative în infrastructura medicală, formarea personalului şi implementarea unor reforme eficiente. Prioritatea noastră este grija faţă de oameni şi asigurarea unor îngrijiri de calitate, accesibile pentru toţi cetăţenii. Pentru Sănătate a fost un an istoric, având la dispoziţie atât de multe fonduri şi proiecte de dezvoltare a sistemului”, a declarat Alexandru Rafila.

Secretarul de stat în MS Alexandru Rogobete a precizat că este vorba despre peste 3.600 de contracte de finanţare semnate într-un singur an, care cumulează peste 11 miliarde de lei, bani europeni nerambursabili, din PNRR.

În acest an, au fost semnate 24 de contracte de finanţare pentru construcţia noilor spitale cu bani din PNRR.

Potrivit MS, după întârzieri de peste 7 ani, s-a deblocat şi a pornit construcţia pentru Centrele de Arşi Gravi din Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş. Reprezentanţii ministerului au afirmat că la doar câteva luni de la semnarea contractelor de finanţare spitalele încep să prindă contur.

Totodată, 116 spitale vor beneficia de finanţare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale, reabilitarea şi modernizarea sălilor de operaţie şi dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie.

În plus, 35 de spitale au primit finanţare pentru creşterea capacităţii de răspuns a secţiilor de neonatologie prin reabilitare, dotare şi extindere cu 124 de noi paturi de ATI nou-născuţi la nivel naţional, dotarea altor 90 de paturi existente, construcţia a 8 centre de training pentru personalul de specialitate şi achiziţionarea a 10 unităţi de terapie intensivă mobilă pentru nou-născuţii critici.

Pentru creşterea accesului la servicii medicale a tuturor cetăţenilor, indiferent de locul unde locuiesc, Ministerul Sănătăţii a finanţat 200 de primării pentru construcţia şi dotarea Centrelor Comunitare Integrate. Pe acelaşi palier, au fost finanţate pentru reabilitare şi dotare 3.072 de cabinete de medicină de familie.

De asemenea, prin proiectul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii a finalizat în anul 2023 construcţia, dotarea şi darea în folosinţă a 11 centre de radioterapie în întreaga ţară.

În plus, MS a investit din bugetul propriu alte 490 de milioane pentru dotarea spitalelor cu echipamente de înaltă calitate. Alte 69 de spitale au fost finanţate pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate (cu fonduri PNRR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.