Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Cozmanciuc: Cer un acord național al clasei politice pentru evitarea dezastrelor de la inundatii

inundatii3

Din păcate, ne amintim de inundații doar prin prisma efectelor, nu atunci când construim politici și când facem bugete

Scurgerile importante de pe versanți, torenții și pâraiele, viiturile rapide pe râurile mici – toate acestea - sunt premise pentru inundații devastatoare. Cauza principală este lipsa unor amenajamente bine executate, fie că vorbim de corectare de torenți, fie de programe de împăduriri. Finanțarea pentru programele de împăduriri lipsește cu desăvârșire în România, iar sectorul forestier este din ce în ce mai birocratizat și se ocupă de orice altceva, doar de gestionarea pădurii nu.

Cel mai bun exemplu în acest sens este și cel mai prost exemplu recent de politică publică în domeniul forestier

Astfel, HG nr. 470/2014 nu face altceva decât să pună presiune pe proprietarii și administratorii de păduri, fără a soluționa problema jafului de pădure și problema lucrărilor de împăduriri. Această Hotărâre de Guvern era menită să transpună în practica românească o directivă europeană privind transabilitatea materialului lemnos

Ce face HG, de fapt, nr. 470/2014? Obligă la cumparea unor GPS-uri de către cei care administrează pădurea, îi obligă pe aceștia să realizeze mai multe documentații, introduce avize peste avize. O consecință devastatoare a măsurilor fără finanțare o vedem la inundații: administratori obligați să facă lucrările de împăduriri superficial și să folosească pentru hărți puținii bani pe care îi alocau pădurilor. 

Directiva este necesară pentru protecția și dezvoltarea pădurilor, însă introducerea unor noi măsuri trebuie să fie mereu însoțită de prioritățile locale. Trebuie să existe un echilibru între armonizarea legislației și practicilor în plan european, pe de o parte, și nevoile locale, pe de altă parte.

Inundațiile recurente ne atrag atenția avem nevoie de împăduriri, gândite strategic, în zonele cu gradul cel mai mare de risc, pentru a putea proteja și salva viața oamenilor și puținele bunuri pe care le au.

Iar implementarea unor măsuri de tipul celor derivate din directiva europeană privind trasabilitatea materialului lemnos are nevoie de fondurile necesare, care nu trebuie să pună în pericol alte măsuri – la fel de necesare – din sectorul forestier. Și trebuie corelată mult mai riguros cu cerințele de mediu.

Trebuie să existe un acord la nivel național, asumat de absolut toate partidele politice, pentru a salva viața oamenilor, în primul rând, și pentru a salva pădurile, în al doilea rând. 

Avem nevoie de împăduriri bine gândite pentru a preveni extinderea inundațiilor, nu de hărți pentru păduri luate de mult de ape!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.