Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu explică evoluția cursului și a inflației: avem un mediu social și politic tensionat

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat, miercuri, că evoluția cursului valutar a fost una stabilă în acest an, ceea ce ajută instituția să își atingă ținta de inflație.

Citește și: Cutremur în Sistem, după abrogarea unui articol cheie: concediul medical ar putea să NU mai fie plătit

„Cursul s-a dovedit în acest an mai stabil decât al vecinilor, ceea ce ne-a ajutat în ceea ce privește inflația”, a spus Isărescu, în briefingul de presă de după ședința de politică monetară de miercuri.

BNR are o țintă de inflație de 2,5% +/-1%, pentru finalul fiecărui an. Anul trecut, banca centrală și-a atins ținta, rata anuală a inflației din decembrie 2017 a fost de 3,3%.

Guvernatorul a reamintit că BNR nu face prognoze de curs. „Dacă am ajuns să ne îngrijorăm că variază cursul cu 4 bani, atunci am evoluat”, a adăugat Isărescu.

Oficialul BNR a menționat că lipsa de estimări din partea instituției dă credibilitate cursului de schimb.

„Este clar că, de o jumătate de an, cel puțin, opinia publică a fost bombardată cu prognoze, aprecieri, evaluări, unele chiar de la specialiști, că se va întâmpla ceva cu cursul, că se va duce dincolo de un prag, dincolo de alt prag, că va sări, că se va deprecia, că se va întâmpla așa și pe dincolo, ca să rămân ușor confuz, pentru că noi ne menținem ideea că nu facem prognoze de curs. Asta a fost însă realitatea. Cel puțin pe termen scurt, fără să ne ancorăm la curs, n-am ieșit din inflation targeting. Ca să fim corecți, dacă ne uităm la toți foști țintitori de inflație (n.red. - alte bănci centrale), am rămas cei mai ușor conservatori. (...) Fără să facem prognoze de curs, trebuia să dăm o anumită credibilitate evoluției cursului, pentru că, probabil știți, mai bine decât mine, că trăiți în România și în piață, că multora dintre produsele de import li se stabilește prețul în lei la cursul cel mai depreciat, evaluat în piață, în general. Așa face oricare importator, își asigură o marjă de câștig minim, ca să nu intre pe pierdere. O simplă declarație a Băncii Naționale sau un simplu cuvânt al Guvernatorilor, «Vedeți că nu este adevărat», știți bine că nu este suficient, mai ales într-un mediu social, politic tensionat, cu activitate mediatică intensă”, a explicat Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.