Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mult timp prezentat drept un 'erou', un fost ofiţer sârb a fost condamnat pentru genocid în timpul masacrului de la Srebrenica

judecator justitie

Un fost ofiţer sârb din Bosnia, prezentat multă vreme drept unul dintre puţinii militari care nu s-au supus ordinelor superiorilor în timpul masacrului de la Srebrenica, a fost condamnat vineri, la Sarajevo, la nouă ani de închisoare pentru genocid, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Srecko Acimovic comanda un batalion al forţelor sârbe din Bosnia atunci când peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci (musulmani) au fost asasinaţi în iulie 1995.

După războiul intercomunitar, el s-a prezentat drept un "erou" care a refuzat să participe la masacru. Presa locală, printre cale ziare din Sarajevo, a vorbit despre el ca despre un "un om de bine în vremuri de mare restrişte".

Fostul ofiţer, în vârstă de 53 de ani, "a ajutat la comiterea unei acţiuni criminale comune (...) constând în exterminarea parţială a unui grup confesional şi etnic", a considerat totuşi tribunalul din Sarajevo. "El a comis astfel actul de genocid", a adăugat instanţa.

Acuzatul afirma în special că a refuzat să se supună ierarhiei sale, care îi cerea să formeze un escadron pentru a executa prizonieri.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

Tribunalul a estimat însă că el "a executat ordinul" superiorilor săi, organizând transportul cu camioane, pe 15 iulie 1995, a 818 prizonieri adunaţi în gimnaziul unei şcoli, spre locul execuţiei lor, o carieră aflată la 70 km distanţă de Srebrenica.

Potrivit parchetului, el şi-a "construit cu bună ştiinţă timp de ani de zile reputaţia unui erou".

El a fost chemat ca martor la mai multe procese pentru crime de război în faţa Tribunalului penal internaţional pentru fosta Iugoslavie, la Haga, pentru a povesti despre refuzul său de a se supune ordinelor.

El a depus mărturie în special la procesul lui Ratko Mladic, liderul militar al sârbilor din Bosnia în timpul conflictului, condamnat la închisoare pe viaţă în primă instanţă.

Cel mai grav din Europa după Al Doilea Război Mondial, masacrul de la Srebrenica este singurul episod din conflictul bosniac calificat drept act de genocid de justiţia internaţională. Până în prezent, 6.900 de victime ale acestui masacru au fost găsite în peste 80 de gropi comune şi identificate. Războiul intercomunitar s-a soldat cu aproape 100.000 de morţi între 1992 şi 1995.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.