Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muncitorii de la stadioanele pentru CM din Qatar, lăsați pe drumuri - Hotelurile în care locuiau au fost evacuate pentru a face loc suporterilor

qatar 2022

Qatarul a golit blocurile de apartamente în care locuiau mii de muncitori străini și care se aflau în aceleași zone din centrul capitalei Doha unde vor sta fanii de fotbal în vizită în timpul Cupei Mondiale, au declarat pentru Reuters muncitorii evacuați, notează mediafax.

Aceștia au declarat că peste o duzină de clădiri au fost evacuate și închise de autorități, forțându-i pe muncitori, în principal asiatici și africani, să caute ce adăpost au putut - inclusiv să se culce pe trotuarul din fața uneia dintre fostele lor locuințe.

Măsura are loc cu mai puțin de patru săptămâni înainte de începerea, la 20 noiembrie, a turneului mondial de fotbal, care a atras o atenție internațională intensă asupra tratamentului aplicat de Qatar lucrătorilor străini și a legilor sale sociale restrictive.

Într-o clădire care, potrivit rezidenților, adăpostea 1.200 de persoane în cartierul Al Mansoura din Doha, autoritățile le-au spus oamenilor, miercuri, în jurul orei 20.00, că au la dispoziție doar două ore pentru a pleca.

Oficialii municipali s-au întors în jurul orei 22.30, i-au forțat pe toți să iasă și au încuiat ușile clădirii, au declarat aceștia. Unii oameni nu au reușit să se întoarcă la timp pentru a-și lua lucrurile.

"Nu avem unde să ne ducem", a declarat un bărbat pentru Reuters a doua zi, în timp ce se pregătea să doarmă afară pentru a doua noapte cu alți aproximativ 10 bărbați, unii dintre ei fără cămașă, în căldura și umiditatea de toamnă din statul arab din Golf.

El și majoritatea celorlalți muncitori care au vorbit cu Reuters au refuzat să își dea numele sau detalii personale de teama represaliilor din partea autorităților sau a angajatorilor.

În apropiere, cinci bărbați încărcau o saltea și un frigider mic în spatele unei camionete. Ei au spus că au găsit o cameră în Sumaysimah, la aproximativ 40 km la nord de Doha.

Un oficial guvernamental din Qatar a declarat că evacuările nu au nicio legătură cu Cupa Mondială și că au fost concepute "în conformitate cu planurile globale și pe termen lung în curs de desfășurare pentru reorganizarea zonelor din Doha".

"Toți au fost de atunci relocați în locuințe sigure și adecvate", a declarat oficialul, adăugând că cererile de evacuare "ar fi fost efectuate cu o notificare corespunzătoare".

Organismul de conducere al fotbalului mondial, FIFA, nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar organizatorii Cupei Mondiale din Qatar au direcționat întrebările către guvern.

Aproximativ 85% din cei trei milioane de locuitori ai Qatarului sunt lucrători străini. Mulți dintre cei evacuați lucrează ca șoferi, muncitori cu ziua sau au contracte cu companii, dar sunt responsabili pentru propria lor cazare - spre deosebire de cei care lucrează pentru marile firme de construcții, care locuiesc în tabere în care sunt adăpostite zeci de mii de persoane.

Un reporter Reuters a văzut mai mult de o duzină de clădiri în care locuitorii au declarat că oamenii au fost evacuați. Unele clădiri aveau curentul electric oprit.

Majoritatea se aflau în cartiere în care guvernul a închiriat clădiri pentru cazarea fanilor de la Cupa Mondială. Site-ul web al organizatorilor enumeră clădiri din Al Mansoura și din alte cartiere unde sunt anunțate apartamente la prețuri cuprinse între 240 și 426 de dolari pe noapte.

Oficialul a declarat că autoritățile municipale au aplicat o lege din 2010 care interzice "taberele de muncitori în zonele rezidențiale familiale" - o denumire care cuprinde cea mai mare parte a centrului Doha - și care le dă puterea de a muta oamenii.

Evacuările "mențin fațada strălucitoare și bogată a Qatarului, fără a recunoaște în mod public forța de muncă ieftină care face posibil acest lucru", a declarat Vani Saraswathi, director de proiecte la Migrant-Rights.org, care militează pentru lucrătorii străini din Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.