Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muneo Suzuki, un senator japonez prorus, reușește să-și pună Guvernul într-o situație stânjenitoare în timpul vizitei în Rusia

wikipedia
muneo suzuki

Un senator japonez prorus, Muneo Suzuki, a efectuat o vizită la Moscova - o premieră de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 -, care a luat prin surprindere Guvernul japonez, care critică marţi această iniţiativă personală, relatează AFP.

Ministerul rus de Externe a anunţat o întâlnire tête-à-tête, luni, între adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko şi Muneo Suzuki, un senator din cadrul Partidului japonez al Inovaţiei (populist, în opoziţie), conform news.ro.

”Guvernul nu a fost informat de către Muneo Suzuki cu privire la vizita sa în Rusia”, anunţă marţi, într-o conferinţă de presă obişnuită, un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

Tokyo condamnă ferm invazia rusă a Ucrainei de la începutul acesteia şi a impus Moscovei sancţiuni, ca aliaţii săi din Occident.

Japonia îşi sfătuieşte cetăţenii să nu se ducă în Rusia ”indiferent de motiv”, a subliniat ministrul japonez de Externe Yoko Kamikawa, un consemn care se aplică şi parlamentarilor, a lăsat ea de înţeles.

”Nu suntem în măsură să comentăm motivele vizitei în Rusia a senatorului Muneo Suzuki şi detaliile agendei sale”, a declarat ea.

Senatorul a plecat la Moscova duminică, într-o ”călătorie de inspecţie”, a anunţat marţi secretarul acestuia, Shinji Akamatsu, precizând că senatorul a efectuat această vizită ”în numele propriei sale viziuni a interesului naţional”.

Însă această iniţiativă stânjeneşte inclusiv partidul din care face parte, care a anunţat că preconizează să-l convoace pe Muneo Suzuki la întoarcere pentru a da explicaţii.

Ministerul rus de Externe a subliniat într-un comunicat ”contribuţia importantă” a lui Muneo Suzuki la dezvoltarea relaţiilor ruso-japoneze şi şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că această veche cooperare bilaterală este ”deliberat distrusă în prezent” de sancţiuni impuse Rusiei de către Japonia ”pentru a place Statelor Unite şi din cauza ”orientării antiruse a Occidentului colectiv”.

UN POLITICIAN CU UN TRECUT SULFUROS

Muneo Suzuki, în vârstă de 75 de ani, este cunoscut de mult timp drept un susţinător al unei consolidări a relaţiilor Japoniei cu Rusia.

El a fost acuzat şi condamnat cu privire la corupţie, la începutul anilor 2000, iar acest lucru l-a obligat să părăsească Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta consevatoare), principala formaţiune japoneză, aflată la putere.

Însă acest trecut sulfuros nu l-a împiedicat, în anii 2010, să devină un consilier dplomatic informal al premierului de atunci Shinzo Abe, o perioadă în care acesta încerca să ”reîncălzească” relaţiile cu Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.