Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Musical despre Ioan Paul al II-lea

papa ioan paul

'De profesie Papă', aşa se numeşte primul musical despre Ioan Paul al II-lea, care are premiera joi în Slovacia şi în care va fi omagiat Karol Wojtyla, cu o incursiune în viaţa sa, pe ritmuri de rock simfonic şi foarte multe dans, relatează EFE.

Primul papă slav este "una din personalităţile cele mai relevante şi care a schimbat într-adevăr situaţia politică, socială şi religioasă a lumii în secolul XX", a explicat Gabriela Kovacova, purtătoare de cuvânt a teatrului Andrej Bagar din oraşul Nitra, unde se lansează musicalul.

Citește și: Nu ai mai văzut așa ceva: Acesta e CEL MAI RAPID CAMION din lume / VIDEO

Spectacolul, care durează trei ore, începe cu un ritual religios de la încheierea pontificatului său, având în vedere că papa Wojtyla (Polonia, 1920 - Roma, 2005) îşi rememorează viaţa de pe patul de moarte. Apare apoi ca un tânăr carismatic, pe vremea când era capelan în Cracovia, urmând ascensiunea sa ierarhică ca episcop, cardinal şi apoi suveran pontif. Spectacolul se încheie pe patul de moarte acolo unde începe.

Acest musical doreşte, potrivit titlului, să arăte publicului larg în ce constă profesia de papă, potrivit autorului libretului, poetul şi prozatorul Daniel Hevier.

Citește și: ADN-ul uman conține mult ADN non-uman: Cât de mare e partea de animal din oameni

În textele acestui musical, Hevier îşi ia libertatea de a improviza introducând şi alte personaje, precum mama papei, diavolul şi alte personificări ale răului. Tânărul Wojtyla este interpretat de doi actori, ambii tenori, iar cel care îl interpretează la maturitate este slovacul Ján Gallovic.

Baza muzicală a operei este rockul simfonic, dar are şi piese de cabaret, duete de dragoste, bucăţi corale slave şi muzică religioasă.

Citește și: China a deschis FABRICA DE ȚÂNȚARI: 20 de milioane de insecte vor fi eliberate săptămânal! Iată motivul

Teatrul Andrej Bagar este una din sălile cele mai avansate din Slovacia iar punerea în scenă foloseşte proiecţii din locuri reale în care a trăit Wojtyla şi un sistem sofisticat de schimbare a decorurilor. Scenele prezintă momente dramatice, precum starea de excepţie în Polonia decretată de generalul Wojciech Jaruzelski în 1981, în vremea protestelor sindicatului 'Solidaritatea'.

Dar şi pericolele din vizitele sale ecumenice, ignorând sfaturile; tentativa de asasinat asupra papei comisă de Ali Agca în 1981, dar şi cum Wojtyla l-a iertat şi a ajutat-o apoi şi pe mama acestuia; sau agonia finală când nu mai putea vorbi şi comunica decât prin gesturi. Karol Wojtyla a fost unul din elementele cheie ale unificării Europei după căderea Cortinei de Fier, ceea ce se vede şi în spectacol.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

Regizorul Jerzy Jan Polonski consideră că viaţa lui Wojtyla 'este un material ideal pentru un musical" şi speră ca publicul să primească bine spectacolul. Polonski, 37 de ani, este şi actor şi artist de cabaret, una din faţetele pe care le exploatează cel mai mult acest musical, în care joacă 32 de actori şi dansează 21 de balerini profesionişti ai companiei LUK Dance, informează agerpres.ro.

Fiind o persoană atât de venerată în Polonia natală, 'nu s-a gândit nimeni să-i dedice un musical', a subliniat dramaturgul slovac Spruanský. Muzica este compusă de Gabo Dusik, iar libretul îi aparţine lui Daniel Hevier.

Citește și: Imagini cu o EXPLOZIE NUCLEARĂ în subteran / VIDEO

Dusik, 55 de ani, a lansat în anii 80 trupa Gravis, o bandă pop slovacă de succes cunoscută pentru hituri ca 'Lady' sau 'Daruj mi nejkrajsi den'. Este de asemenea autorul unor musicaluri precum 'María Antonieta' (2009) sau 'Quo Vadis' (2011) şi a compus cântece pentru numeroşi artişti cehi şi slovaci, precum şi piesa cu care a participat Slovacia la concursul Eurovision din 1998.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.