Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Musonul a făcut ravagii în Asia de Sud: 1.300 de persoane au murit

india ploi musonice

Aproape 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa anul acesta de la începutul sezonului musonic în Asia de Sud în inundaţii şi alunecări de teren care au forţat şi mutarea în regim de urgenţă a unei mumii egiptene, informează AFP.

Sezonul musonului, care durează din iunie până în septembrie, este crucial pentru viaţa şi agricultura subcontinentului indian, dar provoacă în fiecare an pagube importante şi duce la moartea a sute de persoane în această regiune unde locuieşte o cincime din populaţia lumii, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Virgil Musta dezvăluie de ce e obligatorie internarea persoanelor testate pozitiv cu Covid-19: ‘Din păcate, au ajuns la Terapie Intensivă’

Pe teritoriul Indiei, ploile diluviene au provocat moartea a 847 de persoane în acest an, potrivit Ministerului de Interne. În ţara vecină Bangladesh, bilanţul deceselor a ajuns în prezent la 226.

În Nepal, autorităţile au înregistrat 218 morţi şi 69 de persoane sunt încă date dispărute în urma alunecărilor de teren.

Capitala Indiei, New Delhi, era afectată miercuri de ploi torenţiale, trecătorii şi vehiculele fiind nevoite să circule în unele locuri prin apa care ajungea până la genunchi.

În oraşul Jaipur, situat la 200 de kilometri sud de Delhi, custozii muzeului Albert Hall au fost nevoiţi vineri să spargă vitrina care proteja o mumie egipteană de acum 2.300 de ani pentru a o salva de apele care inundau încăperea.

Citește și: EXCLUSIV Ecaterina Andronescu pune la zid Guvernul Orban: ‘Măsurile vin foarte târziu!’

''Angajaţii au spart vitrina şi au scos mumia'', a povestit miercuri pentru AFP Rakesh Cholak, un înalt responsabil din cadrul muzeului. ''Sarcofagul s-a udat puţin, dar l-am pus la uscat''.

În Bangladesh, apele musonului au acoperit până la 40% din teritoriu. ''În ceea ce priveşte durata, inundaţiile se situează pe locul al doilea ca gravitate din istoria ţării'', a precizat Arifuzzaman Bhuyan, directorul centrului pentru prognoză şi alertă în caz de inundaţii.

Peste şase milioane de rezidenţi ai Bangladeshului şi-au văzut casele luate de ape, iar zeci de mii de săteni se află în continuare în adăposturile instalate de autorităţi. Alţii dorm în colibe construite în zone mai înalte.

Citește și: Ministrul Educației a făcut noi precizări! În ce condiții vor începe școlile

În satul inundat Rupangar, la marginea capitalei Dacca, Shahanara Begum trăieşte pe drumuri împreună cu familia sa de mai bine de o lună.

''Se pare că ghinionul ne urmăreşte. Oriunde mergem, inundaţiile ne urmăresc'', a mărturisit pentru AFP femeia de 50 de ani.

''Nu suntem în siguranţă dacă trăim pe drumuri, dar nu avem de ales'', a povestit Maya Saha, o altă femeie fără adăpost în vârstă de 70 de ani. ''Cea mai mare parte din stocurile noastre de alimente şi haine sunt deja inutilizabile''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.