Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare de ultim moment la Moscova: Cecenii lui Kadîrov intră sub controlul lui Șoigu în timp ce trupele Wagner refuză

putin kadirov

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a semnat un contract cu gruparea Ahmat a forţelor speciale cecene, la o zi după ce şeful grupului Wagner de mercenari ruşi, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Semnarea a urmat unui ordin prin care toate "unităţile de voluntari" ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie care să le aducă sub autoritatea ministrului apărării, Serghei Şoigu, în timp ce Moscova încearcă să îşi impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.

În schimb, luptătorii voluntari ar urma să primească aceleaşi beneficii şi protecţii ca şi trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei şi familiile lor în cazul în care sunt răniţi sau ucişi.

Duminică, Prigojin, care a purtat o dispută continuă cu Ministerul Apărării pe care l-a acuzat că nu a reuşit să ofere muniţiile necesare mercenarilor săi Wagner din Ucraina, a declarat că va refuza să semneze un astfel de contract.

El a spus că Şoigu "nu poate gestiona în mod corespunzător formaţiuni militare".

Contractul pe care Ministerul Apărării l-a semnat luni a fost cu gruparea paramilitară Ahmat, care a fost adesea numită armata privată a lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei.

Spre deosebire de Prigojin, Kadîrov s-a abţinut recent de la critici la adresa Ministerului Apărării. Membrii celor două grupuri s-au certat în mod deschis, iar joi unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat pe Prigojin drept un blogger care ţipă tot timpul despre probleme.

Comandantul Ahmat, Apti Alaudinov, care a luat parte la semnarea contractului, a declarat că unitatea a "pregătit şi trimis zeci de mii de voluntari" în Ucraina în ultimele 15 luni.

Moscova a declarat vineri că forţele Ahmat au desfăşurat o ofensivă în apropiere de oraşul Marinka, în regiunea estică ucraineană Doneţk.

"Cred că acesta este un lucru foarte bun", a declarat Alaudinov, citat de site-ul ministerului apărării după semnarea acordului.

Şeful adjunct al Statului Major General al Rusiei, generalul-colonel Aleksei Kim, a afirmat după semnarea acordului cu cecenii că speră că şi alte unităţi de voluntari vor urma exemplul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.