Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare istorică: Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei (surse)

sursa FOTO: Inquam FOTO/Octav Ganea
gelu voican voiculescu

Procurorii militari de la secția Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție după refacerea dosarului Mineriadei, ar fi decis punerea sub acuzare a fostului președinte al României Ion Iliescu - pentru crime împotriva umanității și ar fi cerut aviz de la președinte în cazul lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, pentru aceleași infracțiuni contra umanității, potrivit unor surse citate de România Tv. Parchetul General nu a comunicat deocamdată nimic oficial pe această temă.

 

La aproape 34 de ani de la manifestațiile împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naționale și împotriva președintelui Ion Iliescu, responsabilii de campanie s-au reunit la sediul partidului pentru a discuta strategia electorală.

"Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată în acest caz în iunie 2017, pentru infracțiuni contra umanității", a declarat unul dintre reprezentanții partidului.

Pe 8 mai 2019, Curtea Supremă a restituit procurorilor militari dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, motivând că rechizitoriile procurorilor nu respectau drepturile procesuale din Codul Penal actualizat.

Judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori, constatând că rechizitoriul prin care Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată era ilegal.

 

VEZI ȘI: Gafă sau fake news în Dosarul Mineriadei: Parchetul NU are nevoie de avizul președintelui pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu

 

Potrivit procurorilor militari, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care militau pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității politice.

Atacul, desfășurat în dimineața zilei de 13 iunie 1990, a avut următoarele consecințe: moartea a patru persoane prin împușcare, vătămarea a 1.388 de persoane, și reținerea a 1.250 de persoane din motive strict politice.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost acuzat că a dat ordinul pentru evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității.

Pentru a administra probele respinse de Curtea Supremă în 2019, au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, și au fost emise circa 2300 de citații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.