Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare ȘOC - SUA invită China în Afganistan

Pinterest
afganistan

Implicarea Chinei în Afganistan ar putea fi "un lucru pozitiv", dacă ar facilita soluţionarea conflictului militar, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de postul BBC News, potrivit Agerpres.

Întrebat despre vizita unei delegaţii a Mişcării talibanilor afgani în China, Antony Blinken a declarat: "Ar fi un lucru pozitiv dacă Beijingul vrea o soluţionare pe cale paşnică a conflictului şi construirea unui guvern cu adevărat reprezentativ şi integrant".

"Nu are nimeni interesul ca Afganistanul să fie ocupat cu forţa de către talibani, să fie reinstaurat un emirat islamic", a argumentat Antony Blinken, îndemnându-i pe liderii insurgenţilor talibani "să revină pe cale paşnică la masa negocierilor".

Nouă reprezentanţi ai Mişcării talibanilor afgani s-au deplasat miercuri în oraşul Tianjin, pentru discuţii cu lideri chinezi. "China a reiterat angajamentul de a continua asistenţa acordată afganilor şi a anunţat că nu se va implica în problemele din Afganistan, ci va contribui la soluţionarea problemelor şi la restabilirea păcii", a declarat un purtător de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani.

Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că va continua politica de "evitare a ingerinţelor" în afacerile politice din Afganistan, criticând însă politicile Washingtonului. "Retragerea pripită a trupelor SUA şi NATO din Afganistan a marcat de fapt eşecul politicilor SUA în Afganistan, iar poporul afgan are o oportunitate importantă de stabilizare şi dezvoltare a ţării", a subliniat Ministerul chinez de Externe.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat, miercuri, extrem de îngrijorat de "atrocităţile" comise de insurgenţii talibani în Afganistan, reiterând apelul pentru continuarea negocierilor de pace. Afganistanul riscă să devină un "stat proscris" dacă insurgenţii talibani preiau puterea cu forţa după retragerea trupelor internaţionale, a afirmat Antony Blinken, insistând că Statele Unite intenţionează să menţină angajamentele în această ţară. "Un Afganistan care nu respectă drepturile propriilor cetăţeni, un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor ar deveni un stat proscris", a afirmat Antony Blinken.

Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, în coordonare cu cele ale aliaţilor, inclusiv din cadrul NATO, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Mişcarea talibanilor afgani susţine că a obţinut controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului, însă informaţia nu poate fi confirmată din surse independente. Administraţia de la Kabul contestă afirmaţiile reprezentanţilor talibanilor. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, susţine că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor occidentale. Însă oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.