DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un proiect transpartinic a trecut de Senat: România va construi un Muzeu al Revoluţiei din 1989

Agerpres
Revolutie, Timisoara, drapel

Senatorii au votat, luni, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, care se va deschide la Timişoara şi va reprezenta "un simbol fundamental al eternizării jertfei poporului român pentru a se descătuşa de trecutul comunist". Proiectul merge la dezbatere și vot final în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

"Instituţia muzeală dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 este prima de acest fel asumată de Statul Român ca spaţiu al comemorării, înţelegerii, angajării societăţii într-un proces de recuperare a valorilor fundamentale care au stat la baza acesteia, nevoia de libertate, demnitate şi democraţie (...). Timişoara este oraşul din România care a deschis drumul spre libertate, oraşul care îşi merită titlul de promotor al luptei pentru căderea dictaturii şi locul în care trebuie să fie iniţiat procesul de reprezentare publică la nivel naţional a Revoluţiei Române din 1989. Muzeul va putea să răspundă prin modalitatea sa de expunere schimbărilor majore care au intervenit la nivelul consumului cultural în ultimele decenii, acesta putând să vină în întâmpinarea unui public utilizator de medii digitale pentru a facilita misiunea de cunoaştere şi de a aduce în conştiinţa publicului tânăr prin modalităţi de expunere inovative, interactive şi participative rolul major al acestui eveniment în viaţa fiecăruia şi a României în ansamblul ei", precizează parlamentarii iniţiatori de la PNL şi PSD, proiectul fiind susţinut de întreg spectrul politic.

Guvernul României a propus ca instituţia muzeală să aibă sediul în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, situată în Piaţa Libertăţii nr. 5 - "simbol al exercitării autorităţii militare, atât în ipostaza sa iniţială din 1727 de reşedinţă a Generalului Comandant în Banat, cât şi în cea din urmă, Comenduirea Garnizoanei. De asemenea, valoarea simbolică a clădirii în relaţie cu destinaţia actuală de muzeu se leagă de moartea tragică a doamnei Lepa Bărbat, unul dintre primii martiri ai Revoluţiei, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989", se arată în expunerea de motive.

Imobilul a fost cedat de Ministerul Apărării către Ministerul Culturii la data de 8 mai 2019, cu scopul expres de a fi dat în folosinţă Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.

"După analizele preliminare realizate, clădirea îndeplineşte condiţiile din punct de vedere arhitectural, istoric şi tehnic pentru a fi amenajat muzeul. Edificiul a fost construit în stil bastionar, păstrându-se, în aparenţă, suficient de bine până în prezent. Ministerul Culturii a iniţiat în noiembrie 2021 proiectarea pentru viitorul muzeu, iar fondurile necesare întregii investiţii provin de la bugetul de stat şi din credite externe contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Din punct de vedere instituţional, Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 va fi organizat ca instituţie de cultură, acoperind totodată sferele de documentare şi cercetare, de importanţă naţională, în subordinea Ministerului Culturii. Acesta va asigura refacerea clădirii istorice a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, amenajarea şi dotarea corespunzătoare funcţiunii de muzeu şi va angaja personalul de specialitate necesar", conform proiectului de act normativ.

Iniţiatorul mai subliniază că Muzeul Revoluţiei trebuie să aibă în vedere funcţiile specific muzeale prevăzute în legislaţia muzeală şi în abordările la nivel naţional şi internaţional: colecţionare de patrimoniu, conservarea, cercetarea şi valorificarea acestuia prin expoziţii permanente şi temporare, respectiv prin activităţi asociate ştiinţifice şi de educaţie (conferinţe, dezbateri, ateliere etc.), având însă şi o puternică funcţie de animaţie (transmitere interactivă de conţinut utilizând înaltă tehnologie). Dinamica muzeului şi a abordărilor va fi asigurată de expoziţii temporare, dedicate unor subiecte diverse, legate de Revoluţie, lupta anticomunistă, regimul comunist etc. Muzeul trebuie să colaboreze cu alte muzee şi/sau memoriale având tematici similare, dezvoltând activităţi comune.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.