Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul artelor frumoase din vestul Franţei îşi îmbogăţeşte colecţia cu 31 de tablouri de Chagall şi Renoir

Artmark
expozitie arta contemporana

Muzeul artelor frumoase din Rouen (vestul Franţei) îşi îmbogăţeşte colecţia permanentă cu 31 de tablouri, printre care opere semnate de Chagall, Renoir, Dufy şi Bonnard, donate de un cuplu din Normandia, o donaţie cu o valoare de mai multe milioane de euro, a precizat instituţia, potrivit AFP.

Un tablou de Marc Chagall, două de Auguste Renoir, unul de Pierre Bonnard, trei de Eugen Boudin, trei de Raoul Dufy, unul de Marie Laurencin, unul de Maurice Utrillo, două de Bernard Buffet, un Albert Marquet, printre altele. Valoarea acestei donaţii ''este de ordinul a milioane de euro cumulând ansamblul valorilor tuturor acestor artişti'', a precizat pentru AFP Sylvain Amic, directorul muzeelor oraşului Rouen.

Cele 31 de noi tablouri sunt expuse până pe 8 noiembrie în aceeaşi sală a muzeului. Se vor integra apoi colecţiei permanente sau vor fi expuse în alte muzee din Normandia.

''Cel mai minunat dintre toţi este Chagall'', a spus curatorul-şef al expoziţiei.

Fecioara cu pruncul în culori vii, animalele din prim-plan, un imens soare care se apropie de orizont şi un sat în plan îndepărtat, sunt elemente care descriu ''cu adevărat acest univers foarte oniric al lui Chagall, care este pe de o parte universul spectacolului, reciclând totodată toată Rusia pe care o poartă în el'', a adăugat Amic.

Anumite tablouri fac obiectul unor investigaţii aşa cum este cazul operei ''Paysage du midi'', de Pierre Bonnard. ''Cred că este un peisaj din Cannet, unde locuia acesta. Suntem pe cale să facem cercetări împreună cu specialiştii în Bonnard'', a explicat curatorul.

Muzeul salută totodată expunerea pentru public a unei opere timpurii a lui Eugene Boudin, ''L'Avant-port de Deauville'', datând din epoca în care artistul picta ''ambarcaţiunile care intrau în port alături de Monet, la începutul carierelor celor doi'', informează Agerpres.ro.

Dacă per ansamblu, tablourile erau într-o stare ''destul de bună'', toate pânzele au făcut obiectul unei restaurări lejere. ''Prezentau cu toate un strat de murdărie şi este normal într-un apartament privat unde există vapori de la şemineu, bucătărie şi ţigară'', a urmat Amic.

Această colecţie, ''opera unei vieţi întregi'', a aparţinut doctorului Lucien Baudoux (1922-1989) şi soţiei sale, Simone Baudoux, decedată pe 17 iunie 2021, care sunt cuplul de ''donatori generoşi'', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.