Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Luvru din Abu Dhabi va expune obiecte datând cu mai multe milenii înaintea erei noastre

agerpres.ro
Muzeul Luvru Abu Dhabi

Muzeul Luvru din Abu Dhabi va expune obiecte datând cu mai multe milenii înaintea erei noastre provenind de la instituții din Orientul Mijlociu, alături de colecția sa permanentă și lucrările împrumutate de muzeele franceze, informează AFP citând un anunț făcut miercuri de această instituție.

Citeşte şi: Dezvăluiri care ZGUDUIE lumea justiţiei: 'Republica procurorilor', înlocuită de 'Frăţia Judecătorilor' (presă)

Muzeul Luvru din Abu Dhabi va fi inaugurat oficial la 8 noiembrie, în prezența președintelui Franței, Emmanuel Macron, însă instituția își va deschide porțile publicului trei zile mai târziu,la 11 noiembrie, potrivit AGERPRES.

Colecția permanentă cuprinde 620 de lucrări, dintre care 300 vor fi expuse la inaugurare. Alte 300 de lucrări vor fi împrumutate de 12 muzee franceze.

Muzeul Luvru din Abu Dhabi, proiectat de arhitectul francez Jean Nouvel, a anunțat miercuri "împrumuturi regionale și locale" provenind mai ales din Arabia Saudită, Oman, Iordania și Emiratele Arabe Unite, precizează sursa citată. Printre acestea se numără o piatră datând de 350.000 de ani, dar și o bornă de pe drumul spre Mecca și o stelă funerară de la Mecca, ambele datând dintre anii 700 — 900 e.n., se mai arată în comunicat. Aceste obiecte provin de la Comisia Saudită pentru Turism și din patrimoniul național.

De asemenea, în cadrul muzeului va fi expus un bust monumental cu două capete, din urmă cu mai bine de 8.000 de ani, care provine de la Departamentul de Antichități din Iordania și un tezaur monetar descoperit în Oman, precizează instituția.

Vor putea fi admirate, de asemenea, monede din perioada Califatului Abbasid (750 — 1258 e.n.), o vază decorată cu forme geometrice provenită din Mesopotamia (5500 î.Hr.) și o sticlă importată din sud-vestul Pakistanului (2000 — 2500 î.Hr.).

Luvru din Abu Dhabi, primul muzeu universal din lumea arabă, a apărut în urma unui acord interguvernamental semnat în 2007 între Paris și Abu Dhabi. Potrivit acestuia, timp de 30 de ani, Agenția internațională a muzeelor din Franța (Agence France-Muséums) va oferi instituției din Abu Dhabi expertiza sa, dar și faimoase opere de artă împrumutate și expoziții temporare, contra sumei de un miliard euro.

La festivitățile ce vor marca deschiderea sa pentru public participă, printre alții, cantautorul Matthieu Chedid, trompetistul Ibrahim Maalouf, dar și artiști din Mali și Columbia.

În seara zilei de 11, la deschiderea pentru public, va avea loc un concert al cântărețului și chitaristului francez Matthieu Chedid, poreclit "M". Spectacolul va fi urmat a doua zi de un recital al artistei din Mali Fatoumata Diawara.

În seara zilei de 13 noiembrie va rândul cunoscutului muzician franco-libanez Ibrahim Maalouf să urce pe scenă pentru un concert care va include o versiune pe ritmuri de jazz a piesei "Elf Leila wa Leila ("O mie și una de nopți) a marii cântărețe egiptene Oum Kalthoum.

Pentru a consacra și mai mult ideea de diversitate care se regăsește în concepția muzeului, în data de 14 noiembrie este programat un concert al artistei Toto La Momposina, cântăreață și dansatoare de melodii specifice insulelor Caraibe aparținând Columbiei.

Printre alte spectacole anunțate pe parcursul a patru zile de celebrări figurează spectacolul pirotehnic "Vives réflexions", organizat de compania franceză Groupe F, pentru seara inaugurală.

Citeşte şi: Expoziţia cu lucrări de artă textilă '100 de zile ale Marii Uniri', vernisată la sediul ICR .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.