Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Naţional al Banatului vernisează o expoziţie inedită intitulată '185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timişoara'

wikipedia.org
Muzeul Naţional al Banatului

Muzeul Naţional al Banatului (MNB) vernisează vineri, 18 noiembrie, o expoziţie inedită, intitulată "185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timişoara (1836 - 2021)" şi care reuneşte o colecţie inedită de exponate aflate în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara, al parohiilor sârbeşti din municipiu, dar şi în colecţii private.

Evenimentul va avea loc în mansarda B2 a Bastionului Theresia şi face parte din programul evenimentelor dedicate Zilelor Culturii Sârbe. Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 18 noiembrie - 18 decembrie.

Obiectele expuse oferă o trecere în revistă a celei mai vechi forme de manifestare culturală organizată a sârbilor din Timişoara, care a debutat în anul 1836 şi se desfăşoară neîntrerupt de mai bine de 185 de ani. Prin aceasta, se evidenţiază rolul sârbilor din Timişoara în peisajul multicultural şi multietnic al Banatului, au transmis, marţi, reprezentanţii MNB, potrivit Agerpres.

Între exponate se evidenţiază procesele verbale ale Comunităţii Ortodoxe din Cetate conţinând decizia de a introduce "cântarea armonică" la Catedrala (Sârbă) în anul 1836, copia primei Liturghii pentru patru voci bărbăteşti din acea vreme, partituri de epocă în manuscris, Statutul Reuniunii de Cântări Sârbe (Srpska Pevacka Druzina) din anul 1867, drapelul Reuniunii realizat în 1894, Insignele corului "Zora" din anul 1903, panouri aniversare, programe de concert, afişe, costume de cor, diplome, premii şi distincţii, portrete de personalităţi.

Autorii expoziţiei sunt vicepreşedintele Uniunii Sârbilor din România, Dejan Popov, şi şeful Secţiei de Istorie din cadrul Muzeului Naţional al Banatului, Zoran Markov.

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Banatului în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Uniunea Sârbilor din România şi Asociaţia pentru Cultură Bănăţeană, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.