Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

N-ați vrea să fiți în locul Gabrielei Firea!

aktual24.ro

După cum arată lucrurile, cu o săptămână înainte de finalul campaniei, Gabriela Firea, PSD, va câștiga scrutinul de la Capitală. O premieră, dacă ne gândim că singurul primar care provenea din PSD, a trebuit să demisioneze din partid pentru a cuceri reduta Bucureștilor. E vorba de Sorin Oprescu, astăzi urmărit penal și întors la meseria de bază, de chirurg.

Și, totuși, victoria Gabrielei Firea va fi una amară nu atât pentru adversarii ei, cât mai ales pentru ea. Se conturează premisele unui mandat foarte dificil.

Bucureștii sunt la limita sufocării – trafic, deszăpeziri, RADET, ApaNova, ca să enumerăm doar câteva din problemele stringente, gata să crape din încheieturi la fiecare intemperie sau avarie. În plus, scandalurile de corupție au măcinat grav consiliile locale, dar și cabinetele a șase primari din cei șapte care au guvernat Capitala.

Votul într-un tur este aranjamentul instituțional care face victoria PSD facilă. Dar ceea ce e facil în viață, se răzbună, mai târziu, prin multe surprize diavolești ascunse-n detalii.

Iar dacă ducem lupa mai aproape, vom observa câteva fapte deloc îmbucurătoare pentru Firea.

Va câștiga un mandat de 4 ani cu, probabil (conform sondajelor), o treime din voturile bucureștenilor. În două tururi ar fi pierdut cu brio, așa cum a pierdut și Ponta prezidențialele din 2014. Dar asta ascunde o bombă cu ceas. Pentru că restul de două treimi, care nu vor vota cu Firea/PSD, nu sunt niște alegători indiferenți față de varianta câștigătoare. E vorba de un electorat în mod evident ostil social-democraților, cu toate avatarurile lor post-decembriste.

Așadar, avem o Firea cu o legitimitate șubredă, nu atât prin numărul celor care n-au votat-o, cât prin felul în care aceștia se raportează la ea.

Între acești alegători ostili se mai află o bombă cu ceas – e vorba de electoratul lui Nicușor Dan, estimat la aproximativ 18-20%. Oricum i-ai numi – progresiști, hipsteri, corporatiști, noua-stângă- aceștia au un potențial de mobilizare uriaș și sunt extrem de reactivi la subiecte cu tentă morală. I-am văzut în stradă la protestele pro-Arafat, Anti-Roșia Montana și #Colectiv (când au dat jos un cabinet). E o forță pe care niciun edil de oraș mare, cu probleme mari ”la trafic”, fie că vorbim de infrastructură sau influență, nu o poate ignora.

Mai mult decât atât, la nivel instituțional s-a creat o contra-pondere serioasă la abuzuri și corupție – puterea judiciară.

Așadar, Firea va guverna Capitala cu DNA în ceafă și potențiale proteste în stradă. Nimeni nu și-ar dori un asemenea mandat.

Pentru Firea este esențială majoritatea care se va forma în Consiliul General. E clar că nu va putea fi o majoritate doar cu PSD. Mai rămân patru partide care probabil vor intra în legislativul local: PNL, USB, PMP și ALDE. Dintre aceștia, ALDE ar fi singurul declarat prietenos față de PSD, dar insuficient pentru a forma o majoritate.

Ca să-și facă mandatul mai ușor, adică, măcar să nu aibă crize în stradă, Firea ar fi constrânsă să ia în majoritate USB, partidul lui Nicușor Dan. Puțin probabil că acesta va agrea o asemenea soluție. Ambițios, vizând un mandat de primar - în 2020, sau cine știe, poate mai repede, dacă DNA și Firea, însăși, îi vor da o mână de ajutor- Nicușor Dan are tot interesul să-și țină partidul în Opoziție.

Doar PNL va mai rămâne ca variantă de majoritate, dar și ca tampon între viitorul Primar General și ostilitatea electoratului anti-PSD. Va fi dispus PNL să joace această carte? O să vedem după 5 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.