Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Național: 'Situația aberantă pe care trebuie sa o rezolve conducerea MAI'

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Iata ca nu au trecut decat cateva zile de cand trageam un avertisment cat se poate de serios asupra faptului ca „razboiul total” care se pare ca a fost relansat mai aprins ca niciodata la nivelul sistemului a ajuns sa se poarte in „nisipurile miscatoare” ale certificatelor ORNISS. Adica, in urma unui val fara precedent de cereri de avizare ORNISS sau de reavizare a certificatelor deja existente, structurile de forta s-au trezit din nou la mana directorului general Marius Petrescu. Cel care, in aceste zile, chiar se afla in postura unui „bulibasa” care stabileste la „staborul” avizarilor cine ramane pe pozitii in sistem si cine este nevoit sa faca un pas inapoi.
Iar situatia ar putea parea una comica, daca nu ar fi tragica de-a dreptul. Cel putin in cazul situatiei de la varful aceluiasi mult incercat Minister de Interne, unde conducerea se confrunta cu situatii pur si simplu fara iesire. Cum este cazul subsecretarului de stat Maria Cristina Manda, cea despre care se cunoaste ca este una devarat „filtru” profesional inainte de „ultimul aviz”. Numai ca, dupa cum reiese din documentul oficial intrat in posesia noastra, cel putin la ora cand scriu aceste randuri, Cristina Maria Manda nu are certificatul ORNISS! Pur si simplu! Iar situatia este cu atat mai aberanta cu cat, tocmai pentru a nu calca pe bec in aceste zile atat de tulburi, subsecretarul de stat s-a ferit ca nu cumva sa aiba in vreun fel acces la documente secrete de stat. Ceea ce iarasi nu este normal. Ca si faptul ca restul demnitarilor si inaltilor functionari din MAI se afla la randul lor intr-o situatie fara iesire, nestiind unde sa inchida „bucla” informationala, adica unde sa predea docmentele „SSID”, pentru a nu se putea trezi ulterior anchetati ca nu au procedat legal. Si pentru ca „nucleara” pe care trebuie sa o amorseze conducerea MAI sa fie si mai greu de controlat, temerea ca lucrurile s-ar putea prelungi nepermis de mult este intarita si de faptul ca, in trecut, Cristina Maria Manda s-a mai confruntat cu o situatie asemanatoare, pe cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei condus la acea vreme de Monica Macovei.
Asa ca,  de la structurile centrale ale MAI si pana la varful „Doi s’ un sfert”, multi asuda in aceste zile din greu, cu ochii pe ORNISS-ul lui Marius Petrescu, de unde spera sa vina un raspuns izbavitor. Pentru ca, nu-i asa, altfel anchetele interne care vor curge garla ar putea strica multe dintre vacantele dinainte pregatite si mult asteptate. Oricum, noua „nucleara” de la varful MAI arata inca o data necesitatea ca astfel de situatii ce pot degenera, cu sau fara vina celor din minister implicati direct trebuie sa fie analizate si rezolvate, intr-un fel sau altul, cat mai repede. Tocmai pentru a nu se mai ajunge la situatia aberanta ca, unul dintre principalii oameni aflati la butoanele MAI, sa nu aiba certificat ORNISS si, drept urmare, nici acces la documentele secrete cu care fisa postului il obliga sa intre in contact „zi  lumina”. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Simulările demografilor arată o scădere dramatică a natalităţii în România, în contextul lipsei unor măsuri eficiente luate de statul român. Profesorul Ioan Bolovan, un specialist implicat în studierea fenomenului, arată ce-ar trebui făcut pentru combaterea sporului natural negativ.
Profesorul Ioan Bolovan, prorector la UBB Cluj şi specialist în Demografie istorică, a fost membru în Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare, o structură care funcţiona pe lângă Ministerul Muncii şi era alcătuită din sociologi şi specialişti în demografie. Comisia a elaborat în 2006, la Sibiu, o prognoză demografică intitulată Carta Verde a Populaţiei. În realizarea prognozei s-au luat în considerare toate datele existente privind fertilitatea, migraţia, mortalitatea generală, mortalitatea infantilă, toate coordonatele care definesc coordonatele mişcării naturale şi ale mişcării  migratoare ale populaţiei.
Concluzia la care a ajuns comisia este similară cu cea a prognozei realizate de Fondul ONU pentru Populaţie.
„Într-o simulare a reieşit că populaţia României în 2050, dacă se păstrează toate tendinţele actuale, va fi undeva pe la 15,4 milioane de locuitori, iar în cealaltă simulare a reieşit 15,7 milioane. Diferenţele sunt minime“, explică profesorul clujean.
Specialiştii din comisie au emis şi un set de recomandări, cu măsuri care trebuie luate pentru prevenirea declinului demografic, însă autorităţile române responsabile nu le-au pus de atunci în practică. Potrivit profesorului clujean, în România actuală nu există politici demografice clar stabilite care să sprijine familia în România. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

La sfârşitul anului trecut, după ce economia experimentase prima scădere de după 2009, circa 79 de milioane de turci au primit un impuls de 20% pentru standardele lor de viaţă, pe hârtie, când guvernul lor a schimbat metodologia de calcul a PIB-ului.
Acum, guvernul şi presa  de propagandă se laudă cu creşteri economice şi alţi indicatori macroeconomici peste aşteptări, semn, spun ei, că Turcia prosperă la un an de la lovitura de stat eşuată.
Presa de opoziţie şi unii analişti pun sub semnul îndoielii această prosperitate, iar zilele trecute Fondul Monetar Internaţioal a remarcat că guvernul turc a publicat estimări prea optimiste de creştere economică şi în privinţa inflaţiei, o problemă mai veche care erodează puternic nivelul de trai în Turcia.
După lovitura de stat eşuată din 15 iulie 2016, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a devenit conducătorul aproape absolul al ţării, pe care o conduce sub starea de urgenţă introdusă de guvernul său. Epurările pe care le-a făcut guvernul după încercarea de înlăturare de la conducere a lui Erdogan au lovit toate segmentele administraţiei publice.  Guvernul turc şi-a motivat schimbarea metodologiei de calcul a PIB-ului prin alinierea la standardele Uniunii Europene, în vederea aderării. Recent, Ankara şi-a exprimat dorinţa ca discuţiile privind aderarea să fie accelerate. Însă guvernul vrea să introducă şi pedeapsa cu moartea, ceea ce nu este pe placul Comisiei Europene, care se teme că în Turcia există prea puţin respect pentru drepturile omului. Parlamentul European a cerut suspendarea discuţiilor de aderare cu Turcia. Guvernul turc le va spune oamenilor că a încercat, dar a fost refuzat.
În ceea ce priveşte creşterea economică, statistica turcă a anunţat că aceasta a depăşit aşteptările în primul trimestru, plăsându-se la 5% faţă de perioada similară a anului trecut. Ministrul industriei Faruk Ozlu a declarat că se aşteaptă ca avansul să se apropie de 6% în trimestrul doi pentru ca la sfârşitul anului să depăşească 5%, scrie Reuters. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Tinerii români care ştiu limbi nordice nu îşi fac griji în privinţa locului de muncă. Sunt vânaţi de toate marile companii, iar salariile ajung la 8.000 de lei pe lună. În plus, sunt prea multe joburi şi prea puţini candidaţi, aşa că mulţi sunt angjaţi încă de pe băncile şcolii.
„Pentru limba olandeză avem 64 de joburi, pe norvegiană avem 8, pentru daneză avem 6, pentru germană 160 de joburi şi astea sunt acum valabile. Pentru candidaţii care vorbesc o limbă foarte rară , finlandeza sau daneza salariile pot ajunge şi la 1000 de euro cu bonusul de limbă”, afirmă Dragoş Gheban, manager firmă de recrutare
Tot mai mulţi tineri români aleg să înveţe norvegiană, suedeză, finlandeză sau germană ca limbă secundară pentru engleză şi franceză.
„Pe 270 de locuri avem 685 de candidaţi deci în continuare o cerere foarte mare de limbi moderne aplicate. La noi se studiază suedeza şi neerlandeză în acest moment în regim de specializări secundare”, spune Laura Sitaru, prodecan Studii şi comunicare.
„Avem patru pe loc, la locurile la buget, undeva în jur de 400 de candidaţi care s-au înscris deja, ceea ce ne confrmă că anul acesta vor fi cu 10-15% mai mult decât anul trecut”, spune ănase Stamuel, prodecan fac adm afacerilor în germană.
Tocmai pentru că e bătaie mare pe candidaţi, firmele preferă să recruteze angajaţi încă de pe băncile şcolii.
„Noi am dezvoltat o serie de iniţiative pe care le avem în colaborare cu toate centrele universitare mari din ţară, programe de intership plătite, astfel încât ei să ia contact cu companiile din timp şi să fie mai pregătiţi în momentul în care vor termina facultatea pentru a ne asigura că beneficiem la sfârşit de cei mai pregătiţi studenţi”, spune Estera Anghelescu, director recrutare multinaţională.
Angajații care ştiu limbi străine rare câştigă între 3000 şi 8000 de lei lunar. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.