Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nagorno Karabah - Schimburi de prizonieri între Armenia și Azerbaidjian

Azerbaidjanul şi Armenia au anunţat luni demararea unui proces de schimb de prizonieri, la mai mult de o lună după acordul ce a încheiat şase săptămâni de lupte ucigaşe între cele două ţări pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune azeră populată majoritar de armeni, informează France Presse potrivit Agerpres.

În urma negocierilor cu partea armeană, cu participarea organizaţiilor internaţionale şi a comandamentului forţelor ruse de menţinere a păcii, s-a ajuns la un acord privind schimbul de prizonieri şi ostatici pe principiul ''toţi contra tuturor'', a anunţat într-un comunicat Comitetul de stat azer pentru prizonierii de război şi dispăruţi.

Schimbul a început luni, conform aceleiaşi surse, care precizează că "revenirea în Azerbaidjan a prizonierilor de război şi a ostaticilor azeri a fost asigurată în timpul zilei".

Citește și: George Simion, dezvăluire de la consultările cu Klaus Iohannis! Solicitare către președinte!

Primul ministru armean Nikol Pashinyan, la rândul său, a anunţat întoarcerea a 44 de prizonieri în Armenia. "Cei 44 de soldaţi ai noştri se află într-un avion rus şi se vor întoarce în Armenia în curând", a scris el pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Baku a anunţat luni arestarea a patru soldaţi azeri, doi acuzaţi că "au profanat cadavrele unor soldaţi armeni care au murit în timpul ostilităţilor" şi ceilalţi doi au "distrus pietre funerare aparţinând unor armeni într-un cimitir" situat în zona în care se desfăşurau luptele.

Cei patru bărbaţi îşi filmaseră acţiunile şi postaseră videoclipurile pe reţelele de socializare.

O anchetă a fost deschisă pentru "tratamente crude sau inumane" şi alta pentru "profanarea de morminte sau cadavre", a precizat Parchetul azer într-un comunicat, denunţând acte "inacceptabile contrare mentalităţii poporului azer".

Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru controlul Nagorno-Karabah s-a încheiat la începutul lunii noiembrie printr-un acord de încetare a ostilităţilor care a înregistrat o înfrângere militară armeană şi a acordat câştiguri teritoriale semnificative Baku. Soldaţi ruşi de menţinere a păcii păcii au fost, de asemenea, dislocaţi în zonă.

Mii de oameni au fost ucişi de ambele părţi în timpul celor şase săptămâni de luptă, cele mai grave de la primul război din anii '90.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.