Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Naivitate sau imbold motivațional? Macron se bazează pe Xi Jinping pentru a opri războiul din Ucraina: 'Știu că pot conta pe China'

Twitter.com
Emmanuel Macron Xi Jinping

În timp ce tranșeele din Ucraina continuă să fie blocate în luptă, la mii de kilometri de acolo mai multe țări discută detaliile unei medieri care poate duce la pace. Joi, la Beijing, președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său chinez, Xi Jinping, să-și folosească poziția și să medieze între Rusia și Ucraina, deși a subliniat că orice plan de pace "trebuie să respecte poporul atacat, care este cel ucrainean", scrie 20minutos.es, citat de Rador.

Președintele francez a afirmat în timpul vizitei pe care a făcut-o la Beijing împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că atât China, cât și Parisul doresc să "protejeze dreptul internațional" și că "respectarea suveranității și integrității teritoriului Ucrainei" este "condiția pentru o pace durabilă".

"Știu că mă pot baza pe China pentru a face Rusia să raționeze și pentru a aduce întreaga lume la masa negocierilor", a spus Macron într-o declarație comună de presă după întâlnirea lor din capitala chineză. Macron a vorbit după ce Xi l-a îndemnat pe omologul său francez să se mențină o atitudine "rezonabilă" pentru a "evita o înrăutățire a situației din Ucraina".

Xi a adăugat că speră ca părțile implicate în conflict să se abțină de la lansarea de "atacuri împotriva populației civile", a cerut "protejarea victimelor" și și-a exprimat opoziția "față de folosirea atacurilor chimice sau împotriva instalațiilor nucleare". În plus, el a susținut abordarea "preocupărilor legitime ale tuturor părților". "China consideră că Europa trebuie să joace un rol independent într-o lume multipolară. Facem apel la cooperare pentru a răspunde acestor crize în domenii precum energia sau alimentația", a adăugat el.

Plan de pace în 12 puncte

În urmă cu câteva săptămâni, Xi însuși i-a prezentat lui Putin la Moscova un plan de pace în 12 puncte. Deși președintele rus a asigurat că ar putea fi un prim pas bun în negocieri, din Ucraina aceste măsuri sunt privite cu suspiciune și au cerut să vorbească cu Xi. O cerere care nu a primit încă răspuns. În timpul întâlnirii de joi, Macron i-a cerut președintelui chinez să se ocupe de această solicitare ucraineană.

După întâlnirea avută cu Macron, Xi Jinping s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a subliniat că poziția Chinei este "crucială" și speră că țara asiatică va promova pacea "prin sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei".

Aceasta este "piatra de temelie", a spus Von der Leyen despre China. "Salutăm unele dintre punctele pe care [China] le-a susținut, cum ar fi opoziţia faţă de folosirea armelor nucleare. Ne bazăm pe China să nu ofere Rusiei niciun fel de arme militare, pentru că aceasta ar fi o încălcare clară a dreptului internațional", a spus președinta.

După întâlnirea cu Xi, Von der Leyen a recunoscut că președintele chinez și-a confirmat disponibilitatea de a vorbi cu Zelenski "când condițiile și momentul vor fi potrivite". "Poziția Chinei, ca membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, este crucială. Sperăm că va promova pacea prin sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei", a spus președinta CE.

Înainte de întâlnirea tripartită dintre Von der Leyen, Macron și Xi, şefa Comisiei Europene a spus că atât Beijingul, cât și Bruxelles-ul au responsabilitatea de a "respecta regulile bazate pe ordinea internațională și pe Carta Națiunilor Unite" și că este necesar ca "Rusia să pună capăt invaziei și să-și retragă trupele".

Cei doi lideri europeni nu au fost primii care au călătorit în China după publicarea planului de pace. Săptămâna trecută, președintele spaniol, Pedro Sánchez, a fost și el la Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping, cu care a vorbit și despre importanța medierii pentru a pune capăt unui război care durează de mai bine de 13 luni.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.