Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA intenţionează să cumpere eşantioane de sol de pe Lună

nasa

Agenţia spaţială americană a lansat joi o cerere de ofertă inedită - NASA intenţionează să achiziţioneze eşantioane de sol selenar de la companii care le colectează şi le transportă pe Pământ, relatează agenţia AFP.

''NASA caută să cumpere sol selenar de la furnizori comerciali!'', a scris pe Twitter administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine, scrie agerpres.ro.

Citește și: Doarme pe saci de bani! Averea uriașă a Clotildei Armand!

Statele Unite intenţionează să deţină titlul de lider în exploatarea resurselor, în special miniere, din solul sau subsolul asteroizilor şi al Lunii, o politică încurajată cu precădere printr-un decret al preşedintelui Donald Trump din aprilie trecut, în pofida unei absenţe a consensului internaţional şi a jurisprudenţei asupra celei mai bune modalităţi de gestionare şi partajare a resurselor extraterestre, tratatele importante privind spaţiul fiind vagi în această privinţă, notează AFP.

Companiile sunt chemate să-şi prezinte propunerile pentru colectarea unui ''mic'' eşantion de sol selenar sau regolit, nisip sau praf ce acoperă suprafaţa satelitului natural al Pământului, indiferent de regiunea Lunii din care se efectuează prelevarea.

Citește și: Liderul PSD Teleorman rupe rândurile și îi atacă pe Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă: ‘Un blestem’

Ulterior, va avea loc un transfer de proprietate pentru NASA, care va deveni ''singurul'' proprietar. 80% din suma stipulată în contract urmează să fie achitată la livrarea eşantioanelor.

Este un nou model economic preferat din ce în ce mai mult de agenţia spaţială, care nu îşi mai asumă astfel toate costurile de dezvoltare şi de operare a unei misiuni, ci atribuie contracte de servicii companiilor spaţiale private, aşa cum a făcut-o cu succes cu SpaceX, care transportă în prezent marfă şi astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Citește și: Ieșire explozivă a celebrului actor Ion Haiduc referitoare la purtarea măștii pe scenă: Cine a spus asta habar nu are cu ce se mănâncă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.