Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Natalia Gavrilița: 'Republica Moldova va achita la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom'

gov.md
natalia gavrilita

Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom, a declarat miercuri premierul moldovean Natalia Gavrilița, conform Reuters.

Anterior, cabinetul a anunțat că Gazprom a respins cererea Moldovei de a reprograma plata gazului din ianuarie, forțând țara să introducă starea de urgență în sectorul său energetic.

Moldova și Gazprom au convenit asupra unui contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie și care necesită o plată anticipată până la data de 20 a fiecărei luni.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat inițial că țara a fost capabilă să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar ulterior Gavriliță a declarat că Moldova va apela la fondurile bugetare pentru a plăti întreaga sumă, potrivit Mediafax.ro.

"Guvernul a găsit modalități de a plăti Gazprom un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari la timp", a declarat Gavriliță după o ședință de guvern.

Ea a precizat că guvernul va amâna plata TVA pentru compania Moldovagaz și va transfera către companie fonduri bugetare care au fost destinate anterior compensării populației pentru tarifele ridicate.

Guvernul a anunțat că va cere joi parlamentului să declare stare de urgență, ceea ce îi va conferi puteri extinse pentru a gestiona sectorul energetic, cum ar fi schimbarea livrărilor de gaz de la industrie spre gospodării și utilizarea fondurilor bugetare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul era livrat și trebuia plătit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.