Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

National Geographic organizează o nouă expediție care are ca scop elucidarea misterului dispariției aviatoarei Amelia Earhart

Exploratorul american Robert Ballard și o echipă a televiziunii National Geographic vor pleca într-o expediție care are ca scop elucidarea misterului dispariției aviatoarei Amelia Earhart, în 1937, potrivit Associated Press, potrivit Mediafax.

Expediția este programată luna viitoare și va avea ca destinație un atol din Oceanul Pacific, care face parte din insulele Phoenix.

Prima femeie din lume care a traversat Oceanul Atlantic la comanda unui avion, în 1932, Amelia Earhart a dorit, în 1937, să facă înconjurul lumii. Aviatoarea americană zbura în apropiere de Ecuator atunci când a dispărut fără urmă, alături de navigatorul ei de bord, Fred Noonan. Amelia Earhart avea pe atunci vârsta de 39 de ani.

Ceea ce s-a întâmplat cu cei doi piloţi şi cu avionul lor bimotor a rămas până în zilele noastre unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei mondiale.

Ballard, specialist în oceanografie, și echipa sa vor explora apele din acea zonă cu ajutorul unor dispozitive cu telecomandă, a anunțat televiziunea National Geographic într-un comunicat. O echipă de arheologi va investiga un posibil loc folosit pentru campare de Earhart.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: De pilele incompetente nu se va atinge

Documentarul "Expedition Amelia" va fi difuzat pe 20 octombrie și va include și date obținute de International Group for Historic Aircraft Recovery care l-au ajutat pe Ballard să ajungă la concluzia că acel atol, Nikumaroro, ar fi locul unde ar fi dispărut aviatoarea.

În decadele care au urmat, au circulat numeroase teorii ale conspirației și au fost făcute numeroase supoziții, inclusiv aceea că aviatoarea a fost capturată și ținută prizonieră de japonezi.

Totuși, un studiu realizat de profesorul Richard L. Jantz, de la Universitatea din Tennessee, SUA, publicat anul trecut, a concluzionat că un schelet descoperit pe insula Nikumaroro, la trei ani după dispariția aviatoarei, îi aparține.

Un studiu anterior, din anii 1940, stabilise că oasele nu aparțin lui Earhart, ci unui bărbat.

Citește și: Incredibil! Milioane de români au fugit din țară din cauza sărăciei și corupției

Jantz a argumentat că tehnicile folosite atunci nu erau foarte performante și că, dimpotrivă, măsurătorile făcute scheletului se potrivesc cu cele cunoscute ale Ameliei Earhart.

Amelia Earhart a dat ultimul semn de viaţă pe 2 iulie 1937, în ultima etapă a zborului ei, între Noua Guinee şi California. O teorie acceptată este că aviatoarea și însoțitorul ei au murit când avionul s-a prăbușit în apropiere de Howland Island, în Oceanul Pacific, din cauza unei vizibilități proaste și lipsei de carburant. În ultimul său mesaj, Earhart spunea că nu poate găsi insula și că nu mai are combustibil.

Zona a fost cercetată atunci timp de mai multe săptămâni de marina americană, dar avionul nu a fost descoperit niciodată, iar Earhart a fost declarată decedată în 1939.

Citește și: Propunere inedită a unui deputat USR:’Trebuie să dispară’

În 1940, membrii unei expediții parte dintr-un proiect de colonizare a insulelor îndepărtate din Pacific au descoperit scheletul pe Nikumaroro, alături de un pantof de femeie și alte obiecte, precum o sticlă de benedictină. La acel moment, oasele au fost examinate de Școala medicală centrală din Fiji a profesorului D. W. Hoodless și s-a concluzionat că aparțin unui bărbat.

Între timp, oasele s-au pierdut, iar profesorul Jantz, specialist în antropologie, a folosit măsurătorile lui Hoodless pe care le-a comparat cu cele cunoscute ale lui Earhart.

Profesorul a stabilit că scheletul i-a aparținut "cel mai probabil" aviatoarei, pentru că doar cu ajutorul oaselor, dispărute, s-ar putea stabili cu exactitate acest lucru.

În 2017, a fost descoperită o fotografie într-un dosar "secret" din Arhiva națională a SUA, care a alimentat speculațiile că Earhart și Noonan au fost ținuți prizonieri de japonezi în Insulele Marshall. De asemenea, s-a spus că guvernul american știa despre acest lucru și nu a făcut nimic să o salveze.

De cealaltă parte, autoritățile japoneze au spus că nu există înregistrări potrivit cărora Earhart ar fi fost prizoniera japonezilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.