Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Naţiunile Unite mulţumesc României pentru contribuţia la misiunile de menţinere a păcii, transmite MApN

mapn ministerul apararii nationale armata

Conform sursei citate, se împlinesc, în 2023, 75 de ani de la înfiinţarea ONU pentru menţinerea păcii. Din 1948, peste două milioane de bărbaţi şi femei au servit în 71 de misiuni de menţinere a păcii, dintre care 12 sunt încă active în prezent, făcând o diferenţă tangibilă în vieţile a milioane de oameni prinşi în conflicte.

România a desfăşurat pentru prima dată observatori militari în anul 1991, în cadrul Misiunii ONU de observare în Irak şi Kuweit (UNIKOM). De atunci, a contribuit cu personal militar şi de poliţie la 25 de operaţiuni de menţinere a păcii ale ONU în Africa, pe continentele americane, în Asia şi Europa.

În prezent, România este al 70-lea cel mai mare contributor la misiunile de menţinere a păcii ale ONU, cu 54 de militari în uniformă, inclusiv 17 femei, dislocaţi în şapte misiuni aflate în desfăşurare.

Cea mai mare contribuţie a României, la acest moment, este în cadrul Misiunii ONU pentru Stabilizarea Republicii Democratice Congo (MONUSCO), unde acţionează 23 de militari români, bărbaţi şi femei. De asemenea, România are detaşaţi militari în misiunile ONU de menţinere a păcii din Republica Centrafricană, Cipru, India-Pakistan, Kosovo, Mali şi Sudanul de Sud.

România a contribuit la consolidarea capacităţilor personalului multinaţional în uniformă şi civil care participă la operaţiunile de pace ale ONU inclusiv prin furnizarea de formare specializată în domeniul poliţiei şi al protecţiei apropiate. În plus, începând din 2016, România sprijină activitatea coordonatorului special pentru îmbunătăţirea răspunsului ONU la exploatarea şi abuzul sexual, contribuind cu un consilier juridic militar.

"Dislocările de efective ale României în întreaga lume, de-a lungul anilor, au demonstrat angajamentul său de a ajuta ONU să medieze soluţii paşnice durabile la conflicte. De asemenea, sunt recunoscător României pentru promovarea participării femeilor în operaţiunile de menţinere a păcii, inclusiv în roluri de luptă, şi pentru că a furnizat capacităţi critice de transport aerian pentru MINUSMA, pentru a răspunde nevoilor de pe teren. ONU nu va uita niciodată sacrificiul celor şapte membri români ai forţelor de menţinere a păcii care şi-au pierdut viaţa în timp ce serveau sub drapelul ONU", a declarat Lacroix, potrivit comunicatului MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.