Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO are un nou șef în Europa: Ce va face Curtis Scaparrotti

exercitiu militar nato

Generalul american Curtis Scaparrotti a preluat miercuri comanda forţelor NATO în Europa, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la cartierul general din Mons (Belgia) al Alianţei, în prezenţa secretarului general Jens Stoltenberg, angajându-se să continue consolidarea militară în estul Europei, iniţiată de Alianţă pentru a contracara acţiunile Rusiei, relatează AFP. Curtis Scaparrotti, care a condus până acum trupele americane din Coreea de Sud, se va afla la comanda a 62.000 de militari americani în Europa şi a încă 20.000 de militari din alte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. El îl înlocuieşte pe generalul Philip Breedlove, ale cărui comentarii uneori foarte tăioase în ce priveşte implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina au marcat ultimii doi ani de tensiuni între NATO şi Rusia, conform Agerpres.

 

În această perioadă, 'am fost martorii celei mai semnificative schimbări pentru securitatea Europei de la căderea Zidului Berlinului', a subliniat Jens Stoltenberg, cu ocazia ceremoniei.

 

'Acţiunile Rusiei în Ucraina au modificat peisajul nostru de securitate, iar NATO răspunde acestei situaţii', a arătat secretarul general, explicând misiunea ce îi va reveni generalului Scaparrotti.

 

Stoltenberg s-a referit şi la 'instabilitatea şi violenţele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu', care 'au condus la migraţii în masă şi tragedii', el amintind că NATO contribuie prin trimiterea de nave în Marea Egee la lupta împotriva traficanţilor de persoane.

 

La rândul său, noul comandant al forţelor NATO în Europa a subliniat că 'Alianţa continuă să se adapteze', un proces care nu s-a încheiat 'în faţa schimbărilor fundamentale ale mediului nostru de securitate', generalul Scaparrotti angajându-se 'să continue şi să consolideze' planurile predecesorului său.

 

'Rusia a fost foarte activă în estul Ucrainei şi nu văd niciun semn că această situaţie se va schimba pe termen scurt', a adăugat oficialul NATO, menţionând că 'va studia' şi posibilitatea livrării de arme Ucrainei, o măsură cerută de multă vreme de Kiev, dar faţă de care Aliaţii s-au arătat reticenţi, limitându-se la furnizarea de armament neletal.

 

După cum observă însă Jan Techau, directorul centrului Carnegie Europe, citat de AFP, generalului Scaparrotti îi va reveni sarcina ca în următorii trei ani, 'să le amintească şi răs-amintească europenilor că trebuie să facă mai mult' pentru a stopa reducerea bugetelor lor militare şi a se dota cu mijloace pe măsura ambiţiilor lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.