Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO cere o anchetă seriosă și așteaptă răspunsuri de la Rusia în cazul Navalnîi: 'Este un atac asupra drepturilor democratice'

Stiriletvr.ro
Aleksei Navalnîi

NATO cere o anchetă seriosă și așteaptă răspunsuri de la Rusia în cazul otrăvirii liderului de opoziţie Alexei Navalnîi. Șeful alianței consideră că orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect faţă de vieţile umane, anunță MEDIAFAX.

Reacția vine după ce Germania, unde Navalny este internat, a anunțat că dizidentul rus a fost otrăvit cu Novichok.

NATO a convenit vineri că Rusia trebuie să coopereze pe deplin pentru o anchetă imparţială în cazul otrăvirii liderului de opoziţie Alexei Navalnîi. Ancheta trebuie să fie condusă de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, a spus şeful NATO, Jens Stoltenberg.

„Orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect faţă de vieţile umane şi este o încălcare inacceptabilă a normelor şi regulilor internaţionale. Aliaţii NATO sunt de acord că Rusia are acum întrebări serioase la care trebuie să răspundă. Guvernul rus trebuie să coopereze pe deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) pentru o investigaţie internaţională imparţială”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Citește și: Ion Cristoiu, acuzații incendiare: Iohannis s-a dat peste cap să minimalizeze accidentul nu de dragul lui Bode, ci al lui Pahonțu

Navalny este cel mai proeminent adversar al preşedintelui Vladimir Putin, iar anunţul că a fost otrăvit cu un agent chimic a ridicat posibilitatea unor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. Stoltenberg a declarat că aliaţii NATO au solicitat Moscovei să ofere OPCW informaţii complete despre programului Novichok.

„Cei responsabili pentru acest atac trebuie să fie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei. De nenumărate ori am văzut lideri de opoziţie şi critici ai regimului rus atacaţi”, a spus el.

Descriind cazul Navalny drept „un atac asupra drepturilor democratice fundamentale”, el a spus că aliaţii NATO vor continua să se consulte cu privire la incident.

Germania, unde Navalny este în spital, a declarat că dizidentul rus a fost otrăvit cu Novichok, relatează Reuters.

Rusia nu a deschis până acum o anchetă penală şi a declarat că nu există încă dovezi ale unei infracţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.