Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO își arată disponibilitatea să discute cu Rusia

nato rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat dispus duminica sa discute cu Rusia despre Siria si a subliniat nevoia de coordonare pentru evitarea oricarui 'incident sau accident' între fortele ruse si coalitia condusa de SUA împotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Într-un interviu pentru Reuters în marja Adunarii Generale a ONU de la New York, Stoltenberg a spus ca este 'prea devreme pentru a stabili' care sunt planurile Rusiei în Siria, dar ca aceasta si-a sporit prezenta acolo, inclusiv prin avioane de lupta si sisteme de aparare antiaeriana.

'Bineînteles, este nevoie sa ne asiguram ca nu se produce niciun incident sau accident si ca exista mecanisme pentru a elimina orice risc de conflict în legatura cu prezenta militara tot mai mare a Rusiei si eforturile în desfasurare ale coalitiei care lupta împotriva ISIL (Statul Islamic - n.r.)', a spus el.

Stoltenberg, care urmeaza sa se întâlneasca luni cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a facut apel la Rusia 'sa joaca un rol constructiv si cooperant' în lupta împotriva Statului Islamic si a adaugat ca a-l sustine pe presedintele sirian Bashar al-Assad 'nu este o contributie constructiva la gasirea unei solutii'.

'Este nevoie cel putin sa se elimine orice risc de conflict în legatura cu prezenta fortelor armate ruse în Siria si cu prezenta fortelor care lupta împotriva ISIL', a afirmat el, precizând ca a salutat contactele care au avut deja loc între SUA si Rusia.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat duminica la rândul sau ca este vitala coordonarea tuturor eforturilor împotriva Statului Islamic, dar ca acest lucru nu se întâmpla înca.

Întrebat despre atacurile aeriene desfasurate de Franta separat de coalitia condusa de SUA, Stoltenberg a spus ca a salutat 'eforturile tuturor aliatilor NATO de a lupta împotriva ISIL'.

El nu a exclus un rol extins al NATO în lupta împotriva Statului Islamic, dar a refuzat sa spuna ce ar presupune acest lucru. 'Cred ca ar fi gresit din partea mea sa anunt sau sa speculez în legatura cu eventuale roluri suplimentare. Vom discuta despre aceasta daca si când va fi pe agenda', a subliniat secretarul general al NATO.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.