Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO își consilidează prezența în regiunea Mării Negre. Mesaj FERM pentru Rusia

NATO

Wayne J. Bush, asistent al secretarului general NATO pentru management executiv, a declarat vineri la Bucharest Forum că într-o lume incertă NATO există pentru a proteja aproape un miliard de cetăţeni, iar aceasta este o responsabilitate majoră pe care Alianţa o îndeplineşte "întotdeauna", scrie agerpres.ro

El a vorbit despre angajamentul Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic de a păstra pacea. 

"Facem acest lucru promiţându-ne să ne apărăm unii pe ceilalţi în conformitate cu articolul 5 din tratat - toţi pentru unul şi unul pentru toţi", a afirmat Bush. 

El a vorbit despre relaţia dintre NATO şi Rusia şi a subliniat deschiderea către dialog a Alianţei.

ALERTĂ - Fukushima, LOVITĂ de un nou cutremur puternic: Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 6 kilometri


"Rusia este cel mai mare vecin al NATO. NATO nu vrea o confruntare cu Rusia. De fapt, după Războiul Rece, noi am vrut să avem un parteneriat strategic cu Rusia, dar comportamentul agresiv al Rusiei a subminat încrederea, stabilitatea şi securitatea în Europa", a spus el, adăugând că "Rusia a anexat în mod ilegal Crimeea şi continuă să destabilizeze estul Ucrainei". 

În acest context, a evidenţiat oficialul, NATO are o abordare cu două căi faţă de Rusia: "apărare şi dialog". 

"Nimeni nu trebuie să se îndoiască de hotărârea şi disponibilitatea NATO de a-şi apăra aliaţii", a afirmat Bush. 

El a amintit de faptul că NATO îşi consolidează prezenţa multinaţională în regiunea Mării Negre în aer, pe mare şi pe cale terestră şi "aceasta se bazează pe brigada multinaţională din România. Opt aliaţi s-au angajat să ofere personal şi cinci s-au angajat să ofere echipamente şi forţe de poliţie aeriană".

CONCLUZIILE RAPORTULUI! Neregulile descoperite de Inspecția Judiciară la DNA


"Toate măsurile noastre sunt defensive. Şi aici există cuvinte-cheie: sunt transparente, proporţionale şi în conformitate cu obligaţiile noastre internaţionale", a mai spus oficialul. 

În acest cadru, a adăugat el, "NATO caută o relaţie mai constructivă şi mai previzibilă cu Rusia", în care "transparenţa şi credibilitatea sunt critice". 

El a vorbit şi despre ameninţarea teroristă la nivel mondial şi despre felul în care aceasta trebuie abordată. "Nu putem să ne închidem oraşele, dar nu putem nici să acceptăm terorismul ca pe o normalitate (...) Dacă ne susţinem valorile, dacă suntem rezistenţi, dacă suntem puternici şi uniţi atunci vom reuşi să contracarăm această ameninţare aşa cum am făcut-o şi cu altele", a punctat el. 

Potrivit lui Wayne J. Bush, NATO "îşi menţine angajamentul de a preveni situaţia în care Afganistanul redevine un refugiu pentru terorişti". Bush a amintit de eforturile aliaţilor de a acţiona unitar în cadrul NATO. 

"Noi facem mai multe exerciţii, împărtăşim bune practici şi tehnologii şi lucrăm îndeaproape cu toţi aliaţii noştri pentru a vedea cum putem să le integrăm capabilităţile şi mă bucur să spun că acest efort de la sediul NATO a fost coordonat de colegul meu român, domnul Ducaru", a spus Wayne J. Bush. 

De asemenea, el s-a referit şi la tendinţa naţiunilor din Alianţă de a acorda, în prezent sau în viitorul apropiat, 2% din PIB pentru Apărare. 

"Într-o lume incertă, NATO există pentru a proteja aproape un miliard de cetăţeni, iar asta este o responsabilitate majoră pe care o îndeplinim întotdeauna", a punctat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.