Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO ia măsuri excepționale față de Rusia: Peste 6.000 de militari sunt implicați

nato rusia

Noi manevre ale NATO în care sunt implicaţi 6.000 de militari, tancuri Abrams şi bombardiere B-52 au început luni în ţările baltice şi Polonia pentru a linişti aceste state, îngrijorate de ambiţiile Rusiei după declanşarea crizei ucrainene, în primăvara lui 2014, relatează AFP.

Rusia şi-a intensificat prezenţa militară în regiunea Mării Baltice, în special în spaţiul său aerian, alimentând temerile şi nervozitatea celor trei ţări baltice, aflate în spatele Cortinei de fier până în 1990.

Statele membre NATO au răspuns printr-o intensificare considerabilă a exerciţiilor lor militare în estul Europei.

"Aceste manevre sunt printre cele mai importante organizate în Lituania de la aderarea sa la Alianţa nord-atlantică în 2004", a declarat presei, la Vilnius, generalul Almantas Leika, comandantul armatei terestre lituaniene.

"Prezenţa importantă a trupelor aliate stă mărturie solidarităţii NATO cu ţările din regiune", frontaliere Rusiei, a adăugat el.

În total, 13 ţări ale Alianţei nord-atlantice participă la manevrele cu numele de cod "Saber Strike 2015", organizate sub egida SUA.

Lituania, Letonia şi Estonia, încorporate cu forţa în URSS între finalul celui de Al Doilea Război Mondial şi 1991 şi care se tem de o eventuală tentativă a Rusiei de a le destabiliza, au cerut luna trecută NATO să asigure o prezenţă militară permanentă de câteva mii de soldaţi în regiune.

Alianţa nord-atlantică nu a răspuns încă acestei cereri, a declarat luni pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului lituanian al Apărării, Mindaugas Neimontas.

Din 2004, NATO supraveghează spaţiul aerian al celor trei ţări baltice care nu dispun de mijloace şi au un potenţial militar propriu scăzut.

Exerciţiul "Saber Strike 2015", prevăzut să dureze până la 19 iunie, are loc după desfăşurarea neanunţată, săptămâna trecută, de către Rusia, a unor manevre în care au fost angrenaţi 12.000 de militari şi 250 de avioane.

În acelaşi timp, în nordul Suediei se derulează până la 4 iunie manevrele "Arctic Challenge Exercice (ACE)", care implică forţele aeriene ale mai multor ţări nordice şi ale NATO, anunță agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.