Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO scoate 'artileria grea' împotriva ISIS

isis

NATO a primit o cerere de utilizare a avioanelor de supraveghere AWACS în operaţiuni împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi aliaţii sunt în curs de a o discuta, a declarat vineri un responsabil al Alianţei la Bruxelles, citat de AFP.

'Putem confirma că a existat o solicitare pentru susţinerea concretă de către NATO a eforturilor anti-SI, sub forma avioanelor de supraveghere AWACS', a afirmat acest responsabil pentru AFP. 'Această cerere este în discuţie în cadrul Alianţei', a precizat el. Cererea de a utiliza capacităţile AWACS ale NATO vine de la SUA, potrivit unor surse diplomatice. Ministrul american al apărării Ashton Carter a trimis recent scrisori tuturor membrilor coaliţiei anti-SI solicitând eforturi suplimentare. 'Printre acestea s-a aflat şi o scrisoare către NATO în scopul demarării discuţiilor privind mijloacele prin care Alianţa ar putea contribui' la aceste eforturi, a confirmat un diplomat american. Acesta a refuzat totuşi să furnizeze alte detalii, precizând totuşi că scrisorile lui Ashton Carter fac parte 'dintr-un dialog global în curs privind modul de a intensifica lupta împotriva SI'.

Până în prezent, NATO nu a avut niciun rol direct în operaţiunile anti-SI din care fac parte peste 60 de ţări. Potrivit mai multor surse diplomatice, în continuare nu se intenţionează o 'participare directă' a Alianţei la lupta anti-SI. 'Nu vor exista avioane AWACS deasupra Irakului şi Siriei', a precizat o sursă diplomatică. Aliaţii vor studia posibilitatea de a desfăşura avioane de supraveghere ale NATO pe teritoriu american, ceea ce ar face disponibile avioanele AWACS americane pentru lovituri aeriene ale coaliţiei anti-SI în Irak şi Siria. NATO dispune din anii '80 de o unitate AWACS, la Mons, din care fac parte circa 20 de aparate de zbor, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.