Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO, SUA şi Marea Britanie au avertizat la unison împotriva unei provocări rusești

The National Interest
rusia tancuri armata rusa

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, premierul britanic Boris Johnson şi NATO au avertizat joi la unison împotriva unei provocări a Moscovei pentru a justifica o intervenţie militară în Ucraina după informaţii "tulburătoare" despre acuzaţii reciproce de bombardamente între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, relatează AFP.

"Am văzut informaţiile despre bombardamente şi este desigur tulburător. Suntem încă pe cale de a aduna detalii. Spunem de mai mult timp că ruşii ar putea face ceva de genul ăsta pentru a justifica un conflict de tip militar", a declarat Austin la încheierea unei reuniuni cu omologii săi din NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Vom fi atenţi la acele operaţiuni în care Rusia fabrică un eveniment dramatic pentru a justifica un atac, un joc pe care l-am văzut derulându-se în trecut şi vom continua să examinăm modalităţi de a ne îmbunătăţi pregătirea", a adăugat el.

Citește și: Cancelarul german Olaf Scholz consideră că situaţia 'rămâne ameninţătoare' din partea Rusiei la graniţa cu Ucraina

"Nu avem nicio certitudine cu privire la incidente, dar am văzut tentative de înscenare a unui pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina şi desigur aceasta suscită îngrijorare", a declarat la rândul său Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit Agerpres.ro.

"Sunt destul de mulţi ofiţeri ruşi în Donbas şi ei pot monta un pretext", a avertizat el.

"Urmărim îndeaproape ceea ce se petrece şi vom continua să expunem planurile şi acţiunile de dezinformare ale Rusiei pentru a-i complica sarcina şi a face mai dificilă o invazie", a explicat Stoltenberg.

"Constatăm multă dezinformare pe site-urile ruse cu scopul de a crea o atmosfera de presupuse atacuri împotriva populaţiei ruse în această parte a Ucrainei", a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune a liderilor UE consacrată tensiunilor între Rusia şi Ucraina, înaintea unui summit cu omologi ai lor din Uniunea Africană la Bruxelles.

Citește și: Președintele Ucrainei nu crede în aderarea la NATO - Nu doar Rusia se opune, ci și statele vecine

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a acuzat Rusia de o "provocare" cu scopul de a "discredita" Kievul şi a justifica o intervenţie, după ce o grădiniţă a fost lovită de un obuz în estul Ucrainei, unde armata ucraineană şi separatiştii proruşi au raportat bombardamente.

"O grădiniţă a fost bombardată în ceea ce noi considerăm, ceea ce noi ştim, că este o operaţiune... concepută să-i discrediteze pe ucraineni, concepută pentru a crea un pretext, o provocare înşelătoare care să justifice o acţiune rusă", a declarat Johnson presei în cursul unei vizite la o bază militară.

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au acuzat reciproc joi de bombardamente şi escaladarea situaţiei în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014, în plină criză între Moscova şi Occident, potrivit AFP.

Într-un comunicat publicat pe Facebook, armata ucraineană i-a acuzat pe combatanţii separatişti că au ţintit cu un "cinism deosebit" localitatea Staniţa Luganska, atingând o grădiniţă.

Armata ucraineană luptă din 2014 cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în regiunile Doneţk şi Lugansk, conflict soldat deja cu peste 14.000 de morţi şi peste 1,5 milioane de strămutaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.