Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne credibilă, avertizează Pentagonul

pentagon

NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne credibilă, a susţinut vineri ministrul american al apărării James Mattis în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, reafirmând angajamentul Washingtonului faţă de celelalte membre ale Alianţei Nord-Atlantice, potrivit DPA şi AFP. Mattis a afirmat că statele membre ale NATO 'nu mai pot nega realitatea' reprezentată de terorismul internaţional şi de alte riscuri geopolitice şi trebuie să devină 'unificate de aceste ameninţări în creştere la adresa democraţiilor noastre'.

Din delegaţia SUA prezentă la conferinţa de la Munchen fac parte, printre alţii, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi ministrul pentru securitate internă american, John Kelly. În capitala landului Bavaria se află 30 de şefi de stat sau de guvern şi 80 de miniştri de externe şi ai apărării. Noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a provocat îngrijorare în rândul ţărilor aliate atunci când a descris NATO drept o 'alianţă învechită'. Deşi echipa lui Trump a reafirmat angajamentul SUA faţă de Alianţa Nord-Atlantică, în rândul celorlalte state membre există un sentiment de nelinişte, în special în lumina întrebărilor legate de relaţiile noii administraţii de la Washington cu Rusia.

Într-o reuniune ministerială a NATO desfăşurată miercuri la Bruxelles, James Mattis a adresat un mesaj ultimativ celorlalte state aliate în vederea suplimentării cheltuielilor lor militare, avertizând că în caz contrar există riscul ca SUA să-şi scadă contribuţia la bugetul Alianţei. Anterior în cursul acestei săptămâni, Casa Albă a anunţat că Donald Trump se aşteaptă ca Rusia să 'returneze Crimeea' Ucrainei, ceea ce marchează o schimbare majoră faţă de poziţia sa iniţială faţă de Kremlin, una conciliantă. ''Niciodată până acum nu au existat atât de multe semne de întrebare legate de politica externă'', a apreciat fostul ambasador german Wolfgang Ischinger, care prezidează Conferinţa de Securitate de la Munchen, cu referire la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump, la crizele din Ucraina şi Siria, dar şi la ascensiunea mişcărilor populiste în interiorul Europei, conform Agerpres.

Vicepreşedintele american Mike Pence urmează să se întâlnească sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel. Printre participanţii la Conferinţa de Securitate de la Munchen se regăsesc ministrul de externe rus Serghei Lavrov, secretarul general al ONU Antonio Guterres, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi preşedinţii ucrainean şi afgan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.