Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isterie în Franța după ce o fată a povestit pe TikTok că ar fi fost victima unei tentative de răpire a unei bande de români (Video)

Secourse Rouge
gendarmerie jandarmerie Franta

O adevărată psihoză a fost provocată zilele trecute de o postare pe TikTok în care o tânără din Marsilia pretinde că a fost victima unei tentative de răpire. Autorii ar fi fost, spune ea, români.

Un val de reacții rasiste și xenofobe a fost declanțat pe rețele sociale, în zona Marsiliei, după ce Naturee, o tânără de 21 de ani, a postat mai multe mesaje în care pretinde că era să fie răpită de membrii unei bande de infractori români.

La scurt timp au apărut sute de postări în care străinii, în special românii, sunt luați la țintă, iar unii au cerut ca „românii să fie pedepsiți”, scrie cotidianul francez de investigații Marsactu.

Acuzațiile făcute de Naturee

@naturelacroix #prevention #marseille #enlevement ♬ Tension horror suspense Tension BGM 3 minutes(1138799) - kakumaru

„Pentru a începe această poveste, mă aflam în gara Saint-Charles din Marsilia. Era o doamnă, cred că e româncă, cu un cărucior și un copil”, își începe ea postarea.

Apoi, ea povestește cum „tânăra, pe care ar trebui să o cunoască locuitorii din Marsilia, a chemat-o pentru a-i cere să cumpere lapte pentru copii. Apoi a dus-o în afara gării, căutând o farmacie. După 15 minute de mers pe jos, am ajuns în fața unei uși blindate foarte sumbre, ruginite, cu etichete. Apoi deschide o ușă care duce la un coridor lung și negru“.

În acel moment, franțuzoaica s-a speriat și a luat-o la fugă. „Nu se știe niciodată, poate că este o rețea și sunt oameni în jur care să ajungă din urmă victimele”, a continuat tânăra, după care a spus că un angajat al companiei feroviare i-a confirmat că ar fi putut fi victima unei rețele de infractori care răpesc femei tinere.

Postarea a provocat un adevărat vârtej. Peste două milioane de oameni au vizionat clipul, iar reacțiile au fost virulente. Unii dintre ei au cerut chiar ca românii să fie pedepsiți, îndemnându-i pe oameni să atace grupurile de romi. Iar unii au susținut că astfel de cazuri sunt frecvente și că bandele de infractori români răpesc tinere.

Mai mult, unii dintre ei au mers până acolo încât au afirmat că au văzut cu propriii ochi astfel de răpiri.

Numai că Poliția franceză are altă variantă. Potrivit sursei citate, reprezentanții Poliției Marsilia au negat acest lucru. „Nu există niciun fel de plângeri sau observații de acest gen în zona gării. În plus, nu există nicio rețea de răpire cunoscută până în prezent”, e mesajul ferm al polițiștilor.

Acest lucru nu a oprit-o pe tânără să revină, vineri, 14 octombrie, cu un nou mesaj. „Nu mă așteptam la atâta vizibilitate”, a spus tânăra care era obișnuită ca postările sale să nu depășească 5.000 de vizualizări.

Naturee a recunoscut că este copleșită de valul creat de propria postare și a povestit din nou cele întâmplate. Numai că, de această dată, ea s-a contrazis în câteva aspecte, a remarcat sursa citată.

Astfel, dacă prima dată tânăra cerșetoare era însoțită de un singur copil, de această dată era însoțită de doi. Apoi, deși prima dată ea a susținut că a existat un scurt dialog, de această dată ele nu nu au schimbat niciun cuvânt în timpul călătoriei, presupunând că românca nu vorbea bine franceza.

În plus, de această dată ea a recunoscut că, de fapt, nici măcar nu s-a gândit atunci că ar putea fi răpită: „nu știu ce s-ar fi putut întâmpla cu mine. Am fugit din instinct de supraviețuire, dar nu m-am gândit deloc la o răpire în acel moment”.

Ideea i-ar fi venit în minte, spune ea, după ce a discutat cu agentul companiei naționale feroviare SNCFF, care i-ar fi spus că există multe cazuri de tinere răpite și de trafic de organe. Numai că, potrivit sursei citate, SNCFF a negat și a spus că nu are astfel de date.

@naturelacroix #prevention #kidnaping #marseillesaintcharles ♬ Tension horror suspense Tension BGM 3 minutes(1138799) - kakumaru

E contrazisă de polițiști și de experți

Tristan Mendès-France, profesor la Universitatea din Paris, unde predă culturile digitale și noile lor utilizări, atrage atenția că astfel de videoclipuri postate pot avea consecințe dintre cele mai grave și pot stârni ura împotriva străinilor.

La rândul lor, polițiștii au făcut totul pentru a dezminți informațiile tinerei.

În acest sens, de Twitter al Poliției a publicat o alertă cu privire la știrile false apărute pe această temă. Polițiștii au ținut să dezmintă zvonurile despre o dubă albă care ar fi fost folosită, din nou, pentru a răpi femei.

Acum, Poliția se teme că aceste zvonuri ar putea declanșa violențe, așa cum s-a întâmplat în trecut. Sursa citată amintește un caz petrecut în 2008, când trei români au fost pur și simplu linșați după ce apăruseră zvonuri că ar răpi oameni.

„Acest lucru este de natură să creeze dezordine publică, deoarece acest fenomen vizează anumite comunități. Dacă există fapte care pot fi penale, trebuie să avertizăm poliția să ne dea mijloacele de a investiga, în loc să colportăm acuzații pe rețelele de socializare pentru a crea un buzz”, e mesajul ferm al polițiștilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.