Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Naufragiu în largul coastelor Tunisiei: Cel puţin 34 de migranţi africani dispăruţi

naufragiu

Cel puţin 34 de migranţi africani sunt daţi dispăruţi după ce ambarcaţiunea cu care încercau să ajungă în Europa a naufragiat în largul Tunisiei, au anunţat vineri oficiali tunisieni citaţi de Reuters şi AFP.

Ambarcaţiunea a plecat joi din regiunea Sfax către coastele italiene, cu 38 de pasageri, dintre care patru au fost salvaţi, a precizat un purtător de cuvânt al tribunalului regional, responsabil cu ancheta asupra incidentului. Toţi migranţii proveneau din Africa subsahariană, a menţionat acesta.

Naufragiul survine după pe 21 februarie preşedintele tunisian Kais Saied a afirmat într-un discurs că prezenţa în Tunisia a "hoardelor" de imigranţi ilegali proveniţi din Africa subsahariană constituie o sursă de "violenţă şi crime" şi reprezintă o "conspiraţie vizând modificarea demografiei" ţării. Ulterior, circa 21.000 de cetăţeni din ţări din Africa subsahariană recenzaţi oficial în Tunisia, majoritatea fără acte, au rămas fără muncă şi locuinţe, pe fondul unei campanii împotriva migranţilor ilegali, informează Agerpres.

Majoritatea migranţilor africani vin în Tunisia în încercarea de a imigra ulterior ilegal în Europa via Marea Mediterană, o parte a litoralului tunisian fiind la doar 150 kilometri distanţă de insula italiană Lampedusa.

De la începutul lui martie în largul Tunisiei au fost înregistrate cel puţin patru naufragii de ambarcaţiuni cu migranţi soldate cu decese, inclusiv cel de vineri. Un purtător de cuvânt al Gărzii naţionale tunisiene a indicat vineri că 1.080 de migranţi, între care 25 tunisieni, au fost interceptaţi începând de joi în largul Tunisiei pe vase plecate clandestin către coastele italiene. Anterior, în intervalul miercuri şi joi, au fost interceptaţi alţi 2.034 de migranţi, iar şapte proveniţi din Africa subsahariană au decedat, a anunţat joi acelaşi purtător de cuvânt.

La rândul său, garda de coastă italiană a afirmat joi că a salvat 750 de migranţi în două operaţiuni separate în largul coastelor de sud ale ţării.

Potrivit cifrelor ONU, cel puţin 12.000 de migranţi ajunşi anul acesta în Italia pe mare au venit din Tunisia, comparativ cu 1.300 în aceeaşi perioadă a anului trecut

În acest context, vineri, la Bruxelles, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa guvernului italian Giorgia Meloni au lansat un apel la susţinerea Tunisiei, confruntată cu o gravă criză financiară, în vederea ţinerii sub control a ''presiunii migraţiei'' pe care această ţară africană o reprezintă pentru Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.