Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nava de ajutor pentru Gaza nu a părăsit încă Cipru

Al Arabya
coridor maritim cipru gaza

O navă cu ajutoare umanitare, care trebuia să plece duminică spre Gaza, este încă ancorată în Cipru, luni dimineața, potrivit BBC, notează Mediafax.

O organizație caritabilă care conduce misiunea a declarat pentru BBC că este „o situație care evoluează rapid și fluid”, dar speră că nava, Open Arms, va pleca în curând.

Duminică seara, observarea lunii noi a marcat începutul lunii sfinte islamice a Ramadanului în Gaza.

Mulți au sperat la o încetare a focului până acum, dar negocierile dintre Israel și Hamas au intrat în mare parte în impas.

Președintele Joe Biden a emis duminică un mesaj de Ramadan și a declarat că suferința palestinienilor va fi în „prim-planul minții sale”, deoarece Ramadanul a sosit într-un „moment de imensă durere”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a marcat, de asemenea, începutul lunii sfinte cu un mesaj video de „solidaritate și sprijin pentru toți cei care suferă din cauza ororilor din Gaza”.

ONU a avertizat anterior că un sfert din populația din Gaza se află în pragul foametei, iar copiii mor de foame acolo.

Nava aparține organizației caritabile spaniole cu același nume, Open Arms.

După ce va pleca din Cipru - cea mai apropiată țară din UE de Gaza - nava va tracta o barjă încărcată cu 200 de tone de alimente, inclusiv orez, făină și conserve de carne și pește, furnizate de organizația caritabilă americană World Central Kitchen (WCK).

Se estimează că va dura aproximativ două zile pentru a ajunge într-o locație neprecizată din largul coastei Gaza, folosind o nouă rută maritimă despre care UE a declarat că va fi deschisă în weekend.

Un purtător de cuvânt al WCK a declarat pentru BBC că organizația caritabilă a început să construiască un dig pentru a duce în siguranță alimentele la țărm. Aceștia au adăugat că WCK mai are încă 500 de tone de ajutoare în Cipru, pregătite pentru a fi îmbarcate pe viitoarele vase.

Separat, o navă militară americană se îndreaptă spre Gaza, având la bord echipamente pentru a începe construcția unui doc plutitor care să ajute la livrarea ajutoarelor în Fâșie pe mare.

Livrările de ajutoare în Gaza au fost din ce în ce mai dificile și mai periculoase - luna trecută, Programul Alimentar Mondial și-a întrerupt livrările în nordul Gaza, după ce convoaiele sale au fost supuse „haosului și violenței totale”, a declarat organizația.

Având în vedere că livrările terestre sunt aproape imposibile, mai multe națiuni au apelat la livrări aeriene. Însă situația din Gaza este atât de gravă, încât aceste parașutări reprezintă o modalitate ineficientă de a face ajunge provizii la cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Vineri, s-a raportat că cinci persoane au fost ucise de un pachet de ajutoare care a căzut la nord de orașul Gaza, după ce parașuta nu s-a deschis corect.

Armata israeliană a lansat o campanie aeriană și terestră în Fâșia Gaza după atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, în urma cărora aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 253 au fost luate ostatice.

De atunci, peste 30.900 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, administrat de Hamas.

Conflictul a creat o criză umanitară din ce în ce mai mare, iar ONU a avertizat că foametea în Gaza este „aproape inevitabilă”, în condițiile în care se estimează că 300.000 de palestinieni trăiesc acolo cu puțină hrană sau apă curată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.