Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Navalnîi le cere francezilor să voteze pentru realegerea preşedintelui Emmanuel Macron

Reuters.com
Aleksei Navalnîi

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare din ianuarie 2021, le-a cerut marţi francezilor să voteze pentru realegerea preşedintelui Emmanuel Macron, acuzând partidul contracandidatei acestuia, Marine Le Pen, de compromis cu Vladimir Putin, transmite AFP.

"Fără nicio ezitare le cer francezilor să voteze cu Emmanuel Macron în 24 aprilie, dar aş dori să mă adresez celor care nu exclud să voteze cu Marine Le Pen", a scris Navalnîi pe Twitter.

Cel mai cunoscut opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin s-a declarat "şocat" de împrumutul de nouă milioane de euro primit în 2014 de la o bancă rusească de fostul partid Frontul Naţional, redenumit Adunarea Naţională. "Asta este corupţie. Este o vânzare de influenţă politică pentru Putin", a acuzat Navalnîi, potrivit Agerpres.

Adunarea Naţională achită în continuare împrumutul luat de la First Czech-Russian Bank (FCBR), care s-a închis în 2016. Creanţa a fost cedată firmei ruseşti de închirieri auto Conti, apoi revândută către Aviazapceast, firmă condusă de foşti militari ruşi.

Navalnîi, devenit celebru pentru anchetele împotriva reţelelor de corupţie ale elitei ruse, a afirmat că FCBR este "o binecunoscută agenţie de spălare de bani creată la îndemnul lui Putin" şi le-a adresat alegătorilor francezi întrebarea retorică: "v-ar plăcea dacă un om politic francez ar obţine un împrumut de la Cosa Nostra?".

Navalnîi a fost otrăvit în Rusia în 2020 cu un agent neurotoxic de tip Noviciok şi a fost tratat într-un spital din Germania. La revenirea în ţara sa, el a fost condamnat pentru că nu a respectat prevederile eliberării condiţionate după un alt proces, pe care îl consideră politic. În martie, el a mai primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru escrocherie.

La începuturile carierei sale, în anii 2000, Navalnîi s-a apropiat de naţionaliştii ruşi care criticau Kremlinul. El a recunoscut miercuri că a fost criticat pentru asta, dar s-a arătat convins de avantajul pe care i-l conferă "capacitatea de a discuta cu persoane cu opinii politice diferite".

Critic faţă de naţionaliştii francezi care o susţin pe Le Pen, opozantul rus a atacat şi "dreapta europeană" care îl simpatizează pe Putin. Preşedintele şi elita politică din Rusia "sunt complet imorali, dispreţuiesc valorile familiale: pentru ei este normal să aibă o a doua sau chiar o a treia familie, amante şi iahturi", a mai scris Navalnîi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.