Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Navalnîi susține că va fi într-o celulă de izolare mai dură timp de șase luni

Agerpres - Reuters
aleksei navalnîi

Avocatul devenit activist a fost condamnat la o pedeapsă combinată de 11 ani și jumătate de închisoare în două cazuri separate de fraudă.

Miercuri, politicianul rus de opoziție, aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, a declarat că a fost mutat într-un regim de izolare mai dur, "tip celulă" pentru următoarele șase luni, unde i se vor refuza vizitele, anunță El Periodico preluat de Agerpres.

Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, este cea mai cunoscută voce din opoziție dintre puţinele rămase în Rusia şi şi-a câștigat adepţii prin investigații repetate care pretindeau să arate că clasa conducătoare s-a îmbogățit excesiv în detrimentul statului.

"Nu am primit vizitatori de 8 luni și ieri mi-au spus că mă vor transfera într-un centru de tip celulă pentru o perioadă maximă posibilă de 6 luni", a spus Navalnîi pe un cont de Twitter întreținut de colaboratorii săi.

"Nu sunt permise vizite acolo. Asta înseamnă mai mult de un an fără vizite. Chiar și maniacii și ucigașii în serie care ispășesc închisoarea pe viață au dreptul la o vizită, dar eu nu am". Serviciul federal al închisorii nu a comentat imediat declarația sa.

Navalnîi este deținut în colonia penală de maximă securitate IK-6 din Melehovo, la aproximativ 250 km est de Moscova, iar susținătorii săi spun că sănătatea sa s-a deteriorat brusc după zeci de perioade de izolare.

Aproape 500 de medici au semnat luna trecută o scrisoare deschisă către președintele Vladimir Putin prin care cer accesul medicilor civili.

Opozantul a fost reținut în urmă cu doi ani, când se întorcea în Rusia din Germania, unde fusese tratat pentru otrăvire cu o neurotoxină din epoca sovietică, otrăvire considerată atât de el, cât şi de unele țări occidentale, o tentativă de asasinare de către statul rus. Kremlinul a negat implicarea sa.

Postul de știri Insider, care operează în afara Rusiei, l-a citat pe avocatul său Vadim Kobzev spunând că Navalnîi a slăbit 7 kilograme în închisoare și suferă de dureri de stomac după ce a primit "doze uriașe" de antibiotice.

"Putin a încercat să-l omoare pe Navalnîi rapid", a scris pe Twitter Kira Yarmish, purtătorul de cuvânt al opoziției. "Acum îl omoară încet și îl torturează".

Un supraveghetor al închisorii ruse a declarat, în urmă cu două săptămâni, că sănătatea lui Navalnîi nu era în pericol, în timp ce Kremlinul a negat acuzațiile de implicare a statului în otrăvirea lui și l-a catalogat drept un extremist periculos.

Avocatul devenit activist a fost condamnat la 11 ani și jumătate de închisoare în două cazuri separate de fraudă, despre care spune că au fost fabricate pentru a-l reduce la tăcere, iar organizația sa anticorupție a fost interzisă şi etichetată extremistă.

Documentarul "Navalnîi" despre otrăvirea și recuperarea sa a fost nominalizat pentru cel mai bun film documentar la Oscarurile din acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.