Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ne așteaptă SHOW de zile mari: CCR, chemată să decidă în conflictul dintre Lia Savonea și Ana Birchall

inquamphotos.com / Octav Ganea
ana birchall

Curtea Constituțională a României (CCR) va dezbate, marți, conflictul juridic între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ana Birchall. Fostul ministru al Justiției a anunțat că va participa la ședința pentru a susține punctul de vedere.

Citește și: Dăncilă ia voturi de la USR și PMP. 14,5% din USR-iști l-au votat pe Iohannis. 43% din votanții Pro România l-au respins pe Mircea Diaconu (exit-poll)

„Cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, cerere formulată de președintele Consiliului Superior al Magistraturii”, potrivit ordinii de zi a ședinței de marți afișată pe site-ul instituției.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat, pentru MEDIAFAX, că va fi prezentă, marți, la Curtea Constituțională unde va fi dezbătut conflictul CSM - Ministerul Justiției. Birchall a mai subliniat că își va susține punctul de vedere în cadrul dezbaterii.

Dezbaterea are loc după ce Lia Savonea, președintele CSM, a sesizat CCR cu un conflict între Consiliu şi acţiunile Anei Birchal - la acea vreme ministrul al Justiţiei.

Cererea transmisă de Lia Savonea către CCR este motivată de următoarele chestiuni:

1. „Ingerinţă gravă a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori.

2. Acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi factori externi.

3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii CCR, autoritate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.