Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ne îndreptăm spre un scenariu catastrofal? Ce se știe până acum despre tulpina din Africa de Sud

timesofisrael.com
vaccin covid-19 coronavirus sars-cov-2

Experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întâlnesc vineri cu oficiali sud-africani din domeniul sănătății pentru a evalua evoluția situației din această țară, după ce oamenii de știință au anunțat că au depistat o variantă super-mutantă de coronavirus, denumită B.1.1.529, care ar putea eluda răspunsul imunitar, relatează BBC.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și este așteptată vineri o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”, scrie, la rândul său, The Guardian.

Noua tulpină, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Israelul și Marea Britanie au anunțat deja primele măsuri de restricționare a călătoriilor: plasează pe lista roșie Africa de Sud și țările învecinate, interzicând practic călătoriile în și din aceste țării. Israelul ia în calcul și o eventuală suspendare a zborurilor.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale ţării.

Noua variantă a fost identificată după un val de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, se datorează unei creșteri a numărului de persoane care socializează.

Cu toate acestea, în această săptămână, varianta a fost identificată ca fiind, de fapt, cauza potențială a acestei creșteri. 90 la sută din cazurile din ultimele săptămâni prezentau această variantă, scrie The Guardian.

La nivel național, numărul zilnic de infecții din Africa de Sud ajunsese miercuri la 1.200, în creștere de la 106, la începutul lunii.

Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. De asemenea, un alt caz a fost depistat în Botswana la 11 noiembrie.

Până acum, în total, au fost identificate 59 de cazuri de infecție cu noua tulpină, potrivit BBC.

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că această variantă ar putea să aibă nu doar o transmisibilitate sporită, deci să se răspândească mai eficient, dar ar putea, totodată, să fie capabilă să ocolească sistemul imunitar și protecția pe care o avem în sistemul nostru imunitar”, au arătat cercetătorii sud-africani.

Există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire: apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar, declara, în urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID. În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, „ar însemna să luăm totul de la capăt”.

O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante, atrăgea atenția medicul militar.

Africa de Sud a fost prima țară care a depistat, anul trecut, varianta Beta, etichetată de OMS ca fiind „îngrijorătoare”, deoarece există dovezi că este mai contagioasă, iar vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva ei. Tot Africa de Sud a mai detectat o variantă de coronavirus, C.1.2, la începutul acestui an, dar aceasta nu a înlocuit varianta Delta, devenită dominantă, și ea este prezentă doar într-o mică proporție în rândul genomurilor secvențiate în ultimele luni, scrie Haaretz.

În orice caz, varianta B.1.1.529 este cea care a suferit cele mai multe mutații dintre toate variantele văzute până acum și este radical diferită de forma care a apărut în Wuhan, China, explică BBC. Oamenii de știință spun că varianta are 50 de mutații în total și mai mult de 30 la nivelul proteinei spike, care este ținta majorității vaccinurilor și „cheia” pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului nostru.

Se știe că unele mutații sporesc capacitatea de răspândire a coronavirusurilor. Dar au existat multe variante care arătau rău pe hârtie, însă în cele din urmă nu au luat amploare.

Marile întrebări - ce capacitate are de a se sustrage imunității date de vaccinuri, dacă determină forme mai grave de boală și dacă se răspândește mai repede decât varianta Delta - rămân, deocamdată, fără răspuns. Următoarele zile sau săptămâni vor fi cruciale pentru a determina severitatea acestei variante mutante, spun cercetătorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.