Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în Europa de 1 Mai: continentul FIERBE sub presiunea protestelor

reuters
proteste franta

Ziua internațională a muncii, 1 Mai, este marcată de o adevărată explozie a protestelor în Europa. Spania, Grecia, Franța sau Turcia s-au confruntat cu proteste masive, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a restabili pacea.

Citește și: Noul BARON de PSD: conducea un oraș FALIMENTAR, dar e cel mai mare sponsor al partidului

Citește și: Sorina Matei produce un TSUNAMI: dezvăluie CONTRACTELE lui Ghiță cu SRI

Mii de persoane au manifestat luni la Madrid pentru a apăra drepturile muncitorilor şi 'împotriva corupţiei', unul dintre sloganurile manifestaţiilor de 1 Mai, relatează AFP. 

Marşul din centrul capitalei a survenit în contextul unui nou scandal care afectează Partidul Popular aflat la putere, suspectat de nereguli în legătură cu administrarea unei companii publice regionale de gestionare a apelor.

De asemenea, mai multe ciocniri au izbucnit luni la Paris, cu ocazia unei defilări de 1 Mai, între tineri cu cagule şi forţele de ordine, doi poliţişti fiind răniţi, conform prefecturii de poliţie, cu şase zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, transmite AFP. 

"Indivizi mascaţi şi cu cagule au aruncat cu proiectile şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine", care au răspuns cu gaze lacrimogene, a precizat poliţia. Doi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, a adăugat poliţia. 

Marşul, condus de membri ai patru sindicate în spatele unui banner pe care era scris 'Împotriva declinului social, teren fertil pentru extrema-dreaptă', s-a întrerupt în mai multe rânduri. Mai mulţi indivizi, poziţionaţi înaintea manifestaţiei, s-au ciocnit cu poliţiştii aflaţi în dispozitiv, aruncând cu proiectile şi cu cocteiluri Molotov.

Sindicatele din Grecia au organizat luni marşuri contra noilor măsuri de austeritate susţinute de guvern în schimbul continuării furnizării asistenţei internaţionale, transmite AFP.

''Guvernul şi creditorii au presat poporul şi lucrătorii în ultimii şapte ani'', a afirmat sindicatul funcţionarilor publici Adedy. 

Sindicatele au lansat joi un apel la organizarea unei greve generale pe 17 mai pentru a protesta contra noilor măsuri economice adoptate de executivul elen. 

Sub presiunea creditorilor internaţionali (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), guvernul de la Atena a acceptat luna trecută economii de 3,6 miliarde euro prin tăierea pensiilor în 2019 şi creşterea impozitelor în 2020.

Turcia marchează luni Ziua internaţională a muncii într-un context tensionat, la două săptămâni după ce un referendum contestat a consfinţit extinderea prerogativelor executive ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

În urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne turc a decis să interzică sindicatelor să organizeze manifestaţii în data de 1 Mai în piaţa Taksim, loc simbolic ce a găzduit diferite demonstraţii de protest de-a lungul anilor. Măsura luată de ministrul de interne turc Suleyman Soylu a urmat unei interdicţii dictate de guvernul de la Ankara în fiecare an începând din 2013. 

La câteva săptămâni după interdicţia de acum patru ani, Turcia a fost cuprinsă de proteste antiguvernamentale care au pornit din piaţa Taksim şi din parcul Gezi, situat în apropiere. 

De atunci, în fiecare an de 1 Mai au avut loc ciocniri între protestatari şi forţele de poliţie, deşi autorităţile au reuşit să zădărnicească planurile de organizare a unor evenimente în Istanbul închizând accesul către cea mai mare parte a zonei centrale a Istanbulului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.