Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei produce un TSUNAMI: dezvăluie CONTRACTELE lui Ghiță cu SRI

www.informatiazilei.ro

Jurnalista Sorina Matei a publicat o anchetă de mare amploare în care dezvăluie contractele pe care firmele deținute de Sebastian Ghiță le-a avut cu SRI. Mai interesant de atât, Sorina Matei coroborează informațiile publice despre vacanțele petrecute de Ghiță cu George Maior și Florian Coldea și arată că la scurt timp după aceste vacanțe, firmele lui Sebastian Ghiță prindeau câte un nou contract pe bani grei cu SRI.

Victor Ponta, ATAC DUR la un ministru din Guvern: 'Bate câmpii. Sorin, fă ceva'

SURPRIZĂ! Cât de bogată este partenera președintelui PSD, Liviu Dragnea

Jurnalista Sorina Matei susține că prima tentativă de a încasa un contract pe bani grei de la SRI a lui Sebastian Ghiță a fost în anul 2007, după o vacanță petrecută de Ghiță și George Maior, în Mexic, în celebra stațiune Acapulco. Atunci, totul s-a sistat pentru că Maior avea rivali în interiorul SRI și se temea de o plângere la DNA, arată Sorina Matei, pe blogul personal.

content-image

”După vizita în SUA, potrivit unor surse, George Maior, Sebastian Ghiţă şi alte persoane s-ar fi oprit în Mexic, în renumita staţiune de lux Acapulco, unde ar fi petrecut câteva zile pe coasta Pacificului. Surse susţin că respectiva călătorie în SUA şi Acapulco, Mexic ar fi fost suportată de Sebastian Ghiţă, prin una dintre firmele grupului Asesoft iar costurile ar fi dorit să le deconteze ulterior chiar din bugetul public al SRI. După revenirea în ţară, având în vedere că mai multe persoane, inclusiv din SRI, ar fi cunoscut faptul că SRI încheiase un prim contract cu una dintre firmele “Grupului ASESOFT” iar după încheierea contractului Sebastian Ghiţă cu reprezentanţi ai SRI s-ar fi deplasat în SUA şi Mexic, costurile deplasării fiind suportate de ultimul, SRI ar fi anulat licitaţia şi contractul iniţial încheiat cu firma “Grupului ASESOFT” de teama unui scandal public şi a unui potenţial denunţ la DNA.

Surse din Justiţie au confirmat că în 2007 au existat discuţii privind un potenţial denunţ la DNA pe numele conducerii SRI, că potenţialul denunţător, martor la acea vreme într-un alt dosar DNA care viza alţi reprezentanţi SRI, ar fi dorit într-adevăr să reclame în faţa magistraţilor un contract, deplasări ale conducerii SRI şi costuri în legătură cu Sebastian Ghiţă, dar denunţul nu s-a mai materializat, bănuindu-se că taberele din SRI, aflate atunci în conflict se şicanau şi ameninţau dar adversarii echipei G.Maior- F.Coldea îl identificaseră deja pe Sebastian Ghiţă ca pe o vulnerabilitate. Deşi mai multe surse au confirmat “incidentele” de atunci, fostul director al SRI, George Maior a infirmat informaţia potrivit căreia în 2007 ar fi călătorit în SUA şi Mexic cu Sebastian Ghiţă”, arată Sorina Matei.

Sebastian Ghiță a păstrat legăturile, iar în anul 2010 a reușit să intre în Sistem. La scurt timp după vacanța, confirmată public, cu Florian Coldea în insula Seychelles, firmele controlate de Sebastian Ghiță câștigă un contract pe bani grei cu SRI.

2010- anul atribuirii contractului de către SRI firmei familiei lui Sebastian Ghiţă coincide cu anul în care a avut loc vacanţa exotică pe care familia Ghiţă şi-a petrecut-o cu familia prim adjunctului SRI, Florian Coldea, în Seychelles, la Hilton Seychelles Nord Resort, unde ar fi stat 10 zile. Informaţia privind vacanţa din Februarie 2010 a familiilor Ghiţă şi Coldea, de după alegerile prezidenţiale din 2009, a fost confirmată în Ianuarie 2017 în urma audierilor directorului SRI, Eduard Hellvig la comisia de control asupra SRI, iar plata vacanţei, potrivit dezvăluirilor lui Ghiţă, a fost făcută chiar de firma deţinută la acea vreme de familia Ghiţă, respectiv SC ASESOFT INTERNATIONAL SA şi nu a putut fi justificată prin chitanţe valide de familia Coldea.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice/ SEAP arată că la 5 luni după vacanţă, pe 22 Iulie 2010, firma ASESOFT INTERNATIONAL a câştigat un contract cu UM 0296, DIRECŢIA DE COMUNICAŢII ŞI TEHOLOGIA INFORMAŢIEI DIN SRI pentru furnizarea de echipamente hardware şi audio video. Contractul a fost în valoare de 62.709 euro iar firma familiei lui Ghiţă a trebuit să livreze SRI servere, computere personale, portabile, dispozitive de stocare şi citire şi echipamente de reţea. Contractul nu a putut fi subcontractat.

Şi la data atribuirii celui de-al doilea contract din bani publici de către SRI, ASESOFT INTERNATIONAL era deţinută de Sebastian Ghiţă cu 99,5%, de mama lui Sebastian Ghiţă, Maria Ghiţă, de tatăl lui Sebastian Ghiţă, Petre Ghiţă fiecare cu câte 0,11% şi de fratele lui Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă, cu 0,28%. Din Ianuarie 2008, SC ASESOFT INTERNATIONAL a fost administrată de cumnatul lui Sebastian Ghiţă, Cristian Anastasescu, care era administrator executiv şi de Alexandru Iaconescu şi Adrian Sorin Chirilă, membri şi administratori neexecutivi, activitatea principală fiind realizarea softurilor la comandă.

Povestea de succes a lui Sebastian Ghiță continuă pe aceeași rețetă: vacanțe pentru șefii SRI, iar apoi contracte grase pe bani publici.

”După ce primeşte 1,22 milioane de euro din bani publici de la SRI, ASESOFT INTERNATIONAL plăteşte şi vacanţa familiilor Ghiţă, Maior şi Coldea la Disneyland în 2014

Sebastian Ghiţă, 16 Ianuarie 2017: “M-a rugat să-l ajut şi să-i dau documente despre vacanţele petrecute împreună cu mine. Sigur că eu l-am ajutat cu banii pentru vacanţe şi nu am văzut acest lucru ca pe ceva rău sau anormal, în mod evident, eu plătind multe dintre acele cheltuieli. Documentele erau la mine. (..)El s-a dus la comisia SRI şi se duce şi acum cu acele documente. Vestea proastă este că nu am putut să-i fac rost de documente de acum doi sau patru ani şi atunci, din păcate, este foarte uşor de dovedit, prin verificarea în contabilitatea acelor firme. Documentele pe care le-a prezentat Coldea sunt false pentru că acele facturi nu au fost înregistrate niciodată la Ministerul de Finanţe (…) I-am spus lui Florian Coldea ca nu se mai pot face toate documentele cu doi – patru – şase ani în urmă, şi mi-a spus să i le dau aşa că se descurcă dânsul. I le-am dat şi, din păcate, acele documente nu îi vor fi utile la comisia SRI. Şi mai bine spune adevărul şi încearcă să ajute la aflarea lucrurilor întâmplate în aceşti ultimi zece ani decât să vină cu documente false în faţa colegilor săi. (…) În 2014 – la început, dacă nu mă însel – a existat o vacanţă la Disneyland. Şi n-am făcut hârtiile şi documentele atunci (…) iar banii pentru acea vacanţă de la Disneyland au venit de la Asesoft  (foto dreapta şi stânga jos). Acestea sunt hârtiile înregistrate în contabilităţile firmelor, iar hârtiile, facturile şi chitanţele pe care le are domnul Coldea şi pe care le-a prezentat SRI-ului sunt nişte documente care erau menite să-l ajute pe dânsul la Comisia de control, nu sunt nişte documente reale, şi de aceea nu-l pot ajuta absolut deloc acum”.

Florian Coldea, 18 Ianuarie 2017, după demiterea din fruntea SRI şi trecerea sa în rezervă: „De-a lungul întregii mele cariere, am fost un consecvent promotor al legii, al valorilor care ne definesc activitatea. (…) Am prezentat toate documentele necesare şi martorii relevanţi, am răspuns complet tuturor întrebărilor, m-am supus tuturor verificărilor. Rezultatele anchetei au indicat, fără echivoc, faptul că am respectat legea şi normele deontologice specifice. (…) Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri şi clarificări adecvate, precum şi elemente factuale relevante, dincolo de aceste aspecte şi multe altele, la un moment dat. (…) Am solicitat Directorului instituţiei eliberarea mea din funcţia de prim- adjunct„.”, mai arată Sorina Matei.

Sebastian Ghiță intră în politică la sfatul șefilor SRI

Sorina Matei continuă seria dezvăluirilor și arată că intrarea lui Sebastian Ghiță în politică s-a făcut după o vacanță cu șefii SRI, în Toscana, Italia.

”Între 10 şi 14 Octombrie 2012, după referendumul de suspendare al preşedintelui şi după ce pe 21 August 2012 CCR invalidează referendumul, directorul SRI, George Maior, prim adjunctul SRI, Florian Coldea, soţia sa, cumnaţii lui Sebastian Ghiţă, Cristian Anastasescu, administrator ASESOFT INTERNAŢIONAL şi deţinător al MINASEE HOLDING LTD Cipru şi Adina Anastasescu, soţii Ghiţă, Sebastian şi Mădălina Ghiţă şi alte persoane îşi petrec câteva zile de concediu în Toscana, Italia, în luxoasa Vilă Locanda dell’Amorosa ( foto dreapta). Este momentul când şefii SRI îl sfătuiesc pe Sebastian Ghiţă să intre oficial în politică şi să devină parlamentar. Două luni mai târziu, în 9 Decembrie 2012, Sebastian Ghiţă- contractant din bani publici al SRI, prieten şi sponsor al şefilor SRI- devine deputat USL de Prahova şi secretar al comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI.

Sebastian Ghiţă: „ASESOFT reprezintă astăzi cea mai mare şi mai influentă structură de afaceri din IT-ul din România”, 7 Octombrie 2012

În acelaşi an, 2012, şi ulterior în 2013, Serviciul Român de Informaţii, condus de George Maior şi Florian Coldea, oferă alte contracte de milioane de euro din bani publici firmelor controlate de Sebastian Ghiţă. Două răspunsuri oficiale ale SRI, în baza legii 544/2001, arată că printr-o procedură concurenţială clasificată, deci nepublică şi netransparentă, INSTITUTUL DE TEHNOLOGII AVANSATE/ SRI încheie un contract cu SC TEAMNET INTERNATIONAL SA. Contractul de furnizare al SC TEAMNET INTERNATIONAL SA către SRI s-a întins pe doi ani, până în 2013, şi a fost în valoare de 8.680.000 lei. Adică 1.972.727,27 de euro din bani publici.

Atribuirea contractului din bani publici de 1,97 milioane de euro pe 2 ani calendaristici- 2012 şi 2013- de către SRI pentru SC TEAMNET INTERNATIONAL s-a făcut, aşa cum susţine chiar SRI, în răspunsul din 2014, „cu aplicarea art.12 lit. b) din OUG nr.34/2006 cu modificările şi completările ulterioare”. Numai că ordonanţa 34/2006 privind privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii din 15 Mai 2006 stabileşte la art. 12 litera b chiar excepţiile de la aplicare. Astfel, contractul de 1,97 milioane de euro de la SRI/ INSTITUTUL DE TEHNOLOGII AVANSATE către TEAMNET INTERNATIONAL a fost atribuit de SRI prin excepţie de la aplicarea preverilor OUG nr.34/2006 pentru că, potrivit art.12 litera b, „îndeplinirea contractului necesită impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale, potrivit prevederilor legale în vigoare„.

După întoarcerea din Toscana, unde familia lui Sebastian Ghiţă şi familia cumnatului său, Cristian Anastasescu ( foto stânga) îşi petrecuseră vacanţa cu şefii SRI, în Noiembrie 2012, Bogdan Padiu, colegul de liceu al lui Sebastian Ghiţă este numit oficial director general al TEAMNET INTERNATIONAL SA. În momentul acordării contractului clasificat de aproape 2 milioane de euro de către SRI, TEAMNET INTERNATIONAL SA, înfiinţată şi deţinută din 2001 de către Sebastian Ghiţă, îşi schimbase acţionarii cu persoane interpuse. Astfel, 49,91% era deţinut de offshoreul FINTECH INVESTMENT LTD, înregistrat în UK, deţinut de KEITHA INTERNATIONAL Belize, controlat de Sebastian Ghiţă şi reprezentat de Bogdan Padiu, de Bogdan Padiu cu 15,81%, restul acţionarilor fiind Mihai Stan, Ovidiu Traşcu, Bogdan Nedelcu ( foto dreapta jos), Lucian Nănău, Florin Hoinărescu, Daniel Tătaru, Marius Trancă, Diana Vasile, Roxana Avramescu, Mihaela Jugănaru, Marina Ana Doană, Roxana Albu, Marius Popa, Nicolae Cucoşel, Florin Stalea, Mihai Dincă şi Leana Durdun”, mai scrie Sorina Matei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.