Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în SUA: instanța îi obligă pe oamenii lui Donald Trump să participe la audierile din Congres

The Hill
Donald Trump

Un judecător federal american a stabilit luni că oficialii de la Casa Albă sunt obligați să participe dacă sunt chemați la audieri în Congres, deși Administrația Donald Trump susține că membrii administrației beneficiază de imunitate, relatează postul BBC News.

Citește și: Și dacă am avut cel mai mare blat din istoria prezidențialelor?/OPINIE

În mod particular, această decizie îl obligă pe fostul consilier juridic al Casei Albe, Don McGahn, să depună mărturie în cadrul anchetei privind ingerințele ruse în alegerile americane din 2016.

Congresul i-a trimis fostului oficial o citație în luna mai, însă McGahn a refuzat să participe. McGahn, care a părăsit Casa Albă în octombrie 2018, a fost chemat să se prezinte în fața Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanților pentru a răspunde la întrebări cu privire la presupusele tentative ale președintelui de a obstrucționa investigația Mueller cu privire la implicarea Moscovei în scrutinul prezidențiale american.

Administrația Donald Trump a refuzat să coopereze cu investigațiile parlamentare conduse de democrați și a îndemnat actuali și foști oficiali de la Casa Albă să sfideze citațiile formulate de congresmeni.

Judecătoarea Ketanji Brown Jackson a stabilit luni că președintele „nu are puterea” de a-i opri pe oficialii de la Casa Albă să răspundă unor citații formulate de Congres - adăugând că „președinții nu sunt regi”.

"Nimeni, nici măcar liderul puterii executive nu este mai presus de lege", a explicat Ketanji Brown Jackson.

Un reprezentant al Departamentului Justiției a transmis că Administrația Trump va depune cerere de apel împotriva deciziei.

Hotărârea judecătorească de luni ar putea avea un efect major asupra audierilor din cadrul anchetei care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor, dominată de opoziția democrată, a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi să furnizeze documente referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.