Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Necesarul de investiții în energie, pentru combaterea schimbării climei, este 22 mld. euro

incalzirea globala

Necesarul de investiții în sectorul energetic, în perioada 2021 – 2030, necesare îndeplinirii obiectivelor din Planului National Integrat în domeniu Energiei și Schimbarilor Climatice 2021-203 este de 22 miliarde de euro, conform Ministerului Energiei informează mediafax.

Ministerul a pus în dezbatere publică documentul, forma finală a acestuia urmând a fi definitivată în urma discuțiilor cu Comisia Europeană și transmisă până la 31 decembrie 2019.

Ponderea globală a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie ar urma să atingă în România 27,9% în 2030, de la 26,2 în 2021.

Menținerea gradului actual de diversitate a surselor de energie internă reprezintă un obiectiv prioritar pentru perioada 2021 – 2030. În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale, România are în vedere dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) și, de asemenea, “Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de transport pentru preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre. Interconectările existente vor continua să fie utilizate pe direcția Nord Vest (Medieșul Aurit), Sud Est (Isaccea) cu Ucraina, pe direcția Vest cu Ungaria, pe direcția Sud cu Bulgaria și pe direcția Est cu Republica Moldova.

De asemenea, România își propune să înlocuiască, la nivelul anului 2030, capacitățile de producție de energie electrică care vor ieși din exploatare cu capacități noi, eficiente și cu emisii reduse. În același timp, creșterea eficienței energetice în sectoarele economice (cu precădere în sectorul industrial) va contribui și la îmbunătățirea securității energetice a României prin impactul asupra cererii, respectiv al diminuării importului de energie care să satisfacă cererea.

Referitor la dimensiunea piața internă a energiei, România își propune să suplimenteze capacitățile de interconexiune la orizontul anului 2030, având în vedere analizele cost-beneficiu din punct de vedere socio-economic și de mediu, urmând a fi implementate proiectele în cazul cărora beneficiile potențiale sunt mai mari decât costurile.

În același timp, prin cadrul legislativ primar și secundar, dar și proiectele legate de închiderea inelului național de 400kV (linii interne), România va crea condițiile inclusiv pentru maximizarea capacităților de interconexiune ofertate.

La nivel regional, o acțiune strategică României rămâne integrarea în cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intra zilnice (SDAC și SIDC), în calitate de stat membru, abordare care deriva din necesitatea conformării la regulamentele europene.

De asemenea, România va continua colaborarea cu părțile contractante din cadrul Comunității Energiei si va sprijini aderarea regiunii Europei de Sud Est la SDAC, proces care va depinde însă de evoluția procesului de stabilire a mecanismelor de piață în zona balcanică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.