DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Neculai Constantin Munteanu şi Emil Hurezeanu, foşti redactori ai postului de radio Europa Liberă, întâlnire istorică la FNT

La 30 de ani de la căderea comunismului, Festivalul Naţional de Teatru şi Radio Europa Liberă organizează sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12.30, în Sala Marea a HUB-ului FNT (Hanul Gabroveni - ARCUB), o întâlnire istorică iar gazdele evenimentului vor fi Neculai Constantin Munteanu şi Emil Hurezeanu, foşti redactori ai postului de radio, potrivit news.ro.

În cadrul evenimentului, vor putea fi reascultate o selecţie de materiale audio din Arhiva de Aur a postului Radio Europa Liberă şi, de asemenea, vor fi proiectate materiale multimedia din istoria recentă (post-decembristă), precum şi o galerie de fotografii cu chipuri celebre ale celor pe care-i auzeam la radio, de cele mai multe ori pe ascuns, anunţă organizatorii FNT.

Festivalul, în această ediţie care este dedicată libertăţii şi celor 30 de ani care au trecut de la dobândirea ei, îşi manifestă, prin organizarea acestui eveniment, preţuirea şi respectul pentru Radio Europa Liberă, pentru oamenii ei şi forma lor de rezistenţă. Amfitrionii evenimentului vor fi Neculai Constantin Munteanu şi Emil Hurezeanu - pentru prima oară împreună după treizeci de ani.

De la Radio Europa Liberă, ascultătorii au aflat că Revoluţia a izbucnit la Timişoara, iar Bucureştiul a ieşit în stradă.

Citește și: Traian Băsescu aruncă bomba în cazul Caracal: Este și un distribuitor de fete în rețelele internaționale

Radio Europa Liberă (Radio Free Europe/ RFE) a fost fondată în 1950 şi a început să emită iniţial în Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România şi Ungaria. Trei ani mai târziu, Radio Liberty (RL) şi-a început emisiile către Uniunea Sovietică, în limba rusă şi în alte 15 limbi naţionale. Din 1975, RFE/RL a putut fi recepţionată şi în Estonia Letonia şi Lituania.

După căderea comunismului, deşi s-a vorbit de îndeplinirea misiunii iniţiale a acestui post de radio, mulţi dintre oficialii noilor administraţii democratice din Europa Centrală şi de Est şi din Federaţia Rusă au încurajat nevoia de continuă informare întru obiectivele concrete ale emisiilor realizate RFE/RL le, cu precădere în perioadele de tranziţie ale acestor naţiuni spre democraţie. Pe măsură ce statele din fostul lagăr socialist şi-au consolidat sistemul democratic şi multe dintre acestea au intrat în NATO, RFE/RL a considerat că şi-a atins misiunea, iar emisia studiourilor a fost închisă pe rând în mai multe ţări. În România, Radio Europa Liberă şi-a încheiat activitatea în 2008. După un deceniu, în 14 ianuarie 2018, Radio Europa Liberă şi-a redeschis redacţia de la Bucureşti, reluându-şi emisia.

În prezent, RFE/RL - Radio Europa Liberă si Radio Liberty - se bazează pe reţelele sale de reporteri locali pentru a oferi ştiri şi informaţii corecte pentru peste 43 milioanne de oameni, în 25 de limbi şi 21 de ţări în care libertatea mass-media este restricţionată, sau unde presa profesionistă nu este încă dezvoltată în întregime. Doar anul trecut (2018) articolele (video) RFE/RL au fost vizionate de peste 2,6 miliarde de ori pe Facebook şi YouTube.

RFE/RL este o companie media independentă editorial, fondată printr-un grant oferit de Congresul Statelor Unite ale Americii prin intermediul U.S. Agency for Global Media.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.