Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociatorii-șefi ai UE și Regatului Unit pentru Brexit au reluat discuțiile în persoană

CCIR
Brexit

Negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE), Michel Barnier, şi cel al Regatului Unit, David Frost, au reluat discuţiile în persoană, la Londra, în încercarea de a depăşi "divergenţele fundamentale" şi de a ajunge la un acord post-Brexit ce ar permite să se evite o situaţie dureroasă în care nu ar exista nicio înţelegere ('no deal') până la 31 decembrie, informează sâmbătă dpa şi Reuters.

Negocierile se află într-o "etapă finală", a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, adăugând că Londra se aşteaptă ca negocierile să continue zilnic, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’

Barnier s-a deplasat la Londra vineri, pentru a continua negocierile după ce a stat în carantină, ca urmare a infectării unui membru al echipei sale cu noul tip de coronavirus.

"Unele divergenţe semnificative persistă", a spus Barnier într-un tweet.

"Pentru ca un acord să fie posibil este necesar ca suveranitatea Regatului Unit să fie pe deplin respectată", a notat la rândul său David Frost, pe Twitter.

Citește și: E oficial! Președintele a semnat: Zile libere pentru acești angajați

Principalele puncte de divergenţă rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Bruxellesul şi Londra se află acum sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit. Un eşec ar însemna aplicarea după această dată doar a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în relaţiile comerciale dintre dintre UE şi Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.