Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit a reluat apelul său la convenirea unui acord privind viitoarele relaţii dintre UE şi Regatul Unit

Daily Express
Michel Barnier

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a reluat apelul său la convenirea până la finalul lunii octombrie a unui acord privind viitoarele relaţii dintre UE şi Regatul Unit, după ce o nouă rundă de tratative desfăşurată săptămâna trecută a înregistrat progrese nesemnificative, transmite Reuters, informează Agerpres.

''Dacă vrem să ratificăm un nou tratat într-o manieră sigură înainte de finalul anului, atunci trebuie să avem un acord până în jurul datei de 31 octombrie'', a declarat Michel Barnier la o conferinţă a federaţiei patronatului francez, desfăşurată în apropiere de Paris.

Vineri, Barnier a anunţat că negocierile între Uniunea Europeană şi Regatul Unit cu privire la viitoarea lor relaţie nu au avansat semnificativ în cursul rundei de discuţii desfăşurate pe parcursul săptămânii trecute.

De partea sa, Regatul Unit a acuzat Uniunea Europeană că face ''dificile în mod inutil'' negocierile privind relaţiile post-Brexit. Într-un comunicat, şeful echipei de negociere britanice David Frost le-a reproşat Celor 27 că vor să îi impună Londrei o continuitate asupra ajutoarelor publice şi pescuitului şi că doresc un acord pe aceste subiecte înaintea altor puncte ale discuţiilor. ''Acest lucru face în mod inutil dificilă înregistrarea de progrese'', a denunţat Frost.

Negocierile între Bruxelles şi Londra vor fi reluate la 7 septembrie. Ele vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit la care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe se referă la solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.

Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra ar vrea doar un acord clasic de comerţ liber.

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.