Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier, cere Marii Britanii să respecte 'independenţa' Uniunii Europene

Daily Express
Michel Barnier

Marea Britanie trebuie să respecte "independenţa" Uniunii Europene, a declarat negociatorul-şef european pe tema Brexit, Michel Barnier, avertizând că există "divergenţe foarte grave" între Bruxelles şi Londra în negocierile privind relaţiile bilaterale, anunță MEDIAFAX.

"Nu contestă nimeni independenţa Marii Britanii. Dar cerem să fie respectată şi independenţa noastră. Aşa cum Marea Britanie îşi stabileşte propriile condiţii pentru deschiderea pieţei, Uniunea Europeană decide propriile condiţii pentru accesul produselor şi serviciilor pe piaţa sa", a declarat Michel Barnier, citat de cotidianul The Telegraph.

Citește și: Marian Godină a explodat la adresa Sorinei Pintea: ‘Aia e umilire, doamnă! Aia e afectare a stării de sănătate! Ăla e lucru inuman’

Este "posibil" un acord bilateral bun, dar negocierile sunt complicate de "multe divergenţe", unele "foarte grave" cu Guvernul Boris Johnson, a precizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro, după prima sesiune a negocierilor privind relaţiile post-Brexit.

Guvernul britanic susţine că are "ambiţii privind standarde foarte înalte", dar "nu vrea să transpună aceste angajamente într-un proiect comun", a subliniat Michel Barnier.

Negociatorul UE a pledat pentru "o soluţie echilibrată" în privinţa zonelor comune de pescuit, calificând "impracticabilă" propunerea Londrei de negociere sa condiţiilor în fiecare an.

Comisia Europeană a avertizat în urmă cu câteva zile că se pregăteşte pentru eşecul negocierilor post-Brexit cu Marea Britanie, astfel că există riscul unor relaţii fără niciun acord începând din ianuarie 2021. "Comisia Europeană anticipează posibilitatea eşecului negocierilor şi se pregăteşte pentru acest scenariu, dar este prematur să evaluăm rezultatul negocierilor pe tema unui acord comercial, care încep luni, astfel că ne pregătim într-un spirit constructiv", a declarat recent Dana Spinant, un purtător de cuvânt al Executivului UE.

Citește și: SRI a început căutările: Distribuiți dacă bănuiți pe cineva

Guvernul Boris Johnson a avertizat că s-ar putea retrage de la negocieri în iunie, dacă nu se înregistrează progrese. "A fost stabilită o reuniune în iunie pentru a evalua progresele negocierilor. Este normal ca premierul Boris Johnson să se gândească la această dată", a comentat Dana Spinant. Bruxellesul a reiterat că echivalarea serviciilor financiare nu este acoperită de negocieri. "Decizia revine Uniunii Europene şi va decide unilateral dacă va acord ori nu" echivalenţa, a precizat Dana Spinant.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Citește și: VIDEO Șefa DSP Timiș s-a făcut de râs, în timp ce dădea detalii despre un caz de coronavirus: ‘Lumina chiar mă deranjează’

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat că Bruxellesul şi Londra se îndreaptă spre o confruntare puternică. "În materie de probleme comerciale şi în privinţa viitoarelor relaţii, ne vom sfâşia reciproc. Dar aşa este în negocieri, fiecare parte îşi va apăra interesele proprii. Sperăm să ajungem cât mai rapid posibil la un acord, deşi sunt multe subiecte şi vom avea de gestionat probleme serioase", a declarat Jean-Yves Le Drian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.