Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri blocate între Casa Albă și opoziția republicană cu privire la plafonul datoriei SUA

casa alba

Negocierile dintre Casa Albă şi opoziţia republicană cu privire la plafonul datoriei păreau a fi blocate sâmbătă seara la Washington, ambele părţi acuzându-se reciproc că blochează discuţiile, în contextul în care timpul presează pentru a evita o incapacitate de plată a Statelor Unite, notează AFP, citat de Agerpres.

Vineri seară, echipa republicană "a pus pe masă o ofertă care era un mare pas înapoi şi conţinea un ansamblu de revendicări partizane extreme care nu ar putea fi adoptate niciodată în ambele camere ale Congresului", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, lansând un apel la "seriozitate".

În opinia sa, responsabilii republicani aflaţi sub controlul unor apropiaţi ai lui Donald Trump sunt cei "care ameninţă să pună naţiunea noastră în incapacitate de plată pentru prima dată în istoria noastră", "nu preşedintele (Joe Biden) şi nici responsabilii democraţi".

Casa Albă, hotărâtă să nu-i lase pe republicani să arunce în ochii opiniei publice vina pe democraţi pentru situaţie, a trimis sâmbătă o notă redacţiilor, cu detalii ale propunerilor.

Responsabilul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a indicat într-un tweet sâmbătă seară că acum "Casa Albă a făcut un pas înapoi în negocieri". "Din păcate, aripa stângă a Partidului Democrat pare să deţină controlul, mai ales cu preşedintele Biden plecat din ţară", a deplâns el.

Joe Biden se află într-adevăr în Japonia, unde are loc un summit al G7 şi de unde îşi reafirmase optimismul mai devreme în cursul zilei, apreciind că Statele Unite vor fi capabile să evite o incapacitate de plată. El şi-a scurtat turneul în Asia-Pacific din cauza crizei datoriei americane şi urmează să se întoarcă la Washington duminică, după încheierea summitului de la Hiroshima.

Punctul de fricţiune rămâne bugetul, republicanii cerând reduceri de cheltuieli pentru a accepta să ridice plafonul datoriei şi a permite astfel ţării să-şi onoreze angajamentele financiare.

Fără un acord rapid, Statele Unite ar putea, chiar de la 1 iunie, să nu-şi mai poată rambursa creditorii, nici să plătească salariile anumitor funcţionari publici şi pensiile foştilor militari, printre altele.

Acest lucru ar putea avea consecinţe catastrofale pentru economia americane, dar şi pentru cea globală, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.