Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri încinse în coaliție: secretarii de stat și companiile bănoase au ridicat tensiunea la Vila Lac/SURSE

negocieri

Liderii coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR au bătut în cuie formula de Guvern și aproape toate numele de miniștri, dar acum s-a trecut în eșalonul doi, iar aici discuțiile sunt încinse.

Citește și: Numele miniștrilor vehiculați în PNL, USR PLUS și UDMR - Schița Guvernului Florin Cîțu, după negocierile de la Vila Lac

S-au stabilit o serie de reguli pentru a evita situația în care un partid sabotează un ministru prin intermediul secretarilor de stat. Astfel, dacă avem 4 sau 5 secretari de stat într-un minister, primii 2 vor merge către partidul care dă și ministrul, iar următoarele funcții vor fi împărțite de celelalte două partide din coaliție.

Prin această metodă se urmărește ca fiecare ministru să aibă cel puțin doi oameni de încredere în imediata apropiere. În completarea acestei măsuri, ministrul va decide exact ce atribuții vor avea secretarii de stat.

La nivelul secretarilor de stat, cei de la PNL vor avea 42, USR-PLUS 26 și UDMR 12. Calculul s-a făcut în funcție de procentajul fiecărui partid în cadrul coaliției.

Tocmai din acest motiv sunt extrem de nervoși cei de la PNL. Liberalii au cedat ministerele cu mare greutate, dar mizau pe faptul că vor controla situația prin intermediul secretarilor de stat, dar în acest moment se tem că secretarii lor de stat vor fi ”trimiși la ascuțit creioane”.

Discuții tensionate sunt și pe directorii de companii, dar și în privința prefecților. Sunt multe județe în care PNL are primarul reședinței de județ și președintele de CJ, iar liberalii ar dori să aibă și prefectul, ceea ce ar însemna concentrarea înregii puteri într-o singură direcție. UDMR își cere prefecții în zonele fief, în timp ce USR-PLUS mizează pe județele cu mari aglomerații urbane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.